“Euro po euro” i uzeli 15,5 miliona

Taksa će se i dalje naplaćivati za upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja
52 pregleda 0 komentar(a)
Računi, takse, Foto: Boris Pejović
Računi, takse, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.01.2014. 08:14h

Ukupan prihod od naplate taksi na telefonske kartice, brojila, kablovski priključak i upotrebu duvanskih proizvoda, od jula 2012. do 24. decembra prošle godine, iznosi oko 15,5 miliona eura.

To je agenciji Mina biznis saopšteno iz Ministarstva finansija.

Takse su se naplaćivale na osnovu Zakona o taksama, a od januara ove godine su ukinute na brojila za struju, kablovsku televiziju i sim kartice. Kada su opozicija i manja članica vlasti - SDP najavili da neće podržati da se od Nove godine ubira taksa “euro po euro”, Vlada je povukla predlog.

Taksa će se i dalje naplaćivati za upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja.

Vlada je predlagala da se u ovoj godini sa sedam odsto oporezuju računi za mobilne telefone veći od pet eura, pa da bude pet odsto, i da se oporezuje i dalje kablovska televizija.

Pošto nije bilo podrške većine u Skupštini, ministar finansija Radoje Žugić je prihvatio predlog poslanika Socijaldemokratske partije Damira Šehovića, koji je podržao poslanik Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović, da se sistemski uredi oporezivanje priređivača igara na sreću. Tako bi se nadomjestio prihod državnom budžetu, koji neće biti ostvaren od taksi.

Bonus video: