Eurofond traži način da isplati akcionare

Od 161 nesaglasnog akcionara ZIF Eurofonda, njih skoro 70 je podnijelo tužbe Privrednom sudu
1537 pregleda 1 komentar(a)
Pokušaće da uklone terete sa nekretnina da bi ih prodali: Eurofond, Foto: Filip Roganović
Pokušaće da uklone terete sa nekretnina da bi ih prodali: Eurofond, Foto: Filip Roganović

Nadzorni odbor Zatvorenog investicionog fonda Eurofond zadužio je društvo koje upravlja tim fondom Euroinvest da iznađe način i finansijsko rješenje za isplatu nesaglasnih akcionara, a bord Euroinvesta je donio odluku da se pronađe zakonska mogućnost brisanja zabilježbi sa nekretnina, kako bi se omogućila njihova prodaja i time isplata akcionara.

To se vidi iz odgovora Komisije za tržište kapitala kojoj se početkom decembra obratila Crnogorska asocijacija malih akcionara (CAMA).

CAMA sa obratila regulatoru zahtjevom da, u hitnom roku, preduzme sve zakonske mjere da bi se spriječila, kako tvrde,„dalja nezakonita raspolaganja imovinom Eurofonda i zaštitila potraživanja nesaglasnih akcionara koja su potvrđena presudama Privrednog suda“.

Odgovarajući na pitanje CAMA o ulaganju Eurofonda, Komisija im je dostavila podatke o ulaganjima u Libertas ETI, isplati jednog nesaglasnog akcionara koji prema presudi potražuje 73.446 eura, kao i o prodaji nekretnina u vlasništvu fonda u Podgorici.

Od 161 nesaglasnog akcionara ZIF Eurofonda, njih skoro 70 prvobitno je, prije nekoliko godina, tužilo Privrednom sudu fond i DZU Euroinvest, a jedan broj njih je, u međuvremenu, dobio pravosnažne presude.

Direktor CAMA Aleksandar Raspopović u obraćanju Komisiji je naveo da uprkos sudskim presudama, “menadžment Eurofonda nastavlja sa nedomaćinskim upravljanjem i svjesno i proračunato krši odredbe zakona sa isključivom namjerom da se osujeti naplata nesaglasnih akcionara i time izbjegne ispunjenje nesporne zakonske obaveze”, isplate novca nesaglasnim akcionarima.

Bonus video: