Galip: Iskustvo Turske u razvoju poljoprivrede, a posebno male prerade može biti značajno za Crnu Goru

Iz Ministarstva su naveli da je na sastanku razgovarano o konkretnim koracima na realizaciji projekata podrške koju, u ime države Turske sprovodi Turska razvojna agencija (TIKA), sa naglaskom na projekte čiji je cilj da pomognu razvoj ruralnih sredina
127 pregleda 0 komentar(a)
Petar Ivanović, Serhat Galip, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Petar Ivanović, Serhat Galip, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ažurirano: 28.09.2015. 18:49h

Saradnja između Crne Gore i Turske u oblasti poljoprivrede veoma je dobra, a potencijala za širenje saradnje ima u toj, kao i sferi šumarstva i ribarstva, ocijenjeno je na sastanku resornog ministra Petra Ivanovića sa turskim ambasadorom Serhatom Galipom.

"Tokom razgovora je ocijenjeno da je saradnja između dvije zemlje u oblasti poljoprivrede veoma dobra. Ivanović je upoznao ambasadora Galipa sa aktivnostima Ministarstva na jačanju crnogorske poljoprivrede i ispunjenju obaveza za otvaranje pregovora u poglavljima 11, 12 i 13 ", kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da je na sastanku razgovarano o konkretnim koracima na realizaciji projekata podrške koju, u ime države Turske sprovodi Turska razvojna agencija (TIKA), sa naglaskom na projekte čiji je cilj da pomognu razvoj ruralnih sredina.

Galip je istakao da Crna Gora ima punu podršku Turske u procesu evro-atlanskih integracija i da smatra da postoji potencijal za širenje dalje saradnje u oblasti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

"On je naglasio da iskustvo Turske u razvoju poljoprivrede, a posebno male prerade, može biti značajno za Crnu Goru i prihvatio predlog ministra Ivanovića da pomogne organizovanje studijske posjete crnogorskih poljoprivrednika Turskoj naredne godine", dodaje se u saopštenju.

Dogovoreno je da se nastave programi besplatne podjele sadnog materijala, izgradnje palstenika pod povoljnim uslovima i sagledaju mogućnosti intenzivnijeg uključenja Zirat banke u podršku poljoprivrednim proizvođačima.

Bonus video: