Gazde mogu da ne plate 9 miliona

Danas ističe rješenje, oročeno na 30 dana, Komisije za hartije od vrijednosti kojim je regulator obavezao Društvo ua upravljanje (DZU) Atlas Mont, kojim gazduje privatna kompanija Duška Kneževića, da za 137 nesaglasnih akcionara, isplati oko 3,4 miliona eura
443 pregleda 14 komentar(a)
Vesko Barović, Duško Knežević, Foto: Vijesti online
Vesko Barović, Duško Knežević, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 15.02.2016. 19:21h

Odredbe crnogorskog Zakona o investicionim fondovima, koje su predviđale isplatu vlasničkog uloga za skoro 300 nezadovoljnih akcionara zatvorenih investicionih fondava (ZIF) Eurofond i Atlas Mont, ne važe za moćne gazde ova dva fonda koji, u roku od godinu, nijesu isplatili nesaglasne akcionare za šta im ukupno treba oko 9,2 miliona eura.

Danas ističe rješenje, oročeno na 30 dana, Komisije za hartije od vrijednosti kojim je regulator obavezao Društvo ua upravljanje (DZU) Atlas Mont, kojim gazduje privatna kompanija Duška Kneževića, da za 137 nesaglasnih akcionara, isplati oko 3,4 miliona eura.

Vlasnički ulozi nesaglasnih akcionara tog fonda koji su još krajem 2014. godine glasali protiv predloženog plana razvoja ZIF Atlas Mont, trebalo je da budu isplaćeni još tokom decembra.

Isto važi i za gazde ZIF Eurofonda, odnosno Društva za upravljanje tim fondom Euroinvest, koji do krajnjeg roka 16. januara nijesu isplatili oko 5,8 miliona eura za 161 nesaglasnog akcionara. Eurofond ima više od 15.000 akcionara. Fondom godinama gazduju ljudi iz Crne Gore i BiH povezani sa biznismenom Veselinom Barovićem.

Iz ovog fonda prethodno su najavili da će prvu ratu, odnosno, dio potraživanja isplatiti akcionarima do kraja januara, potom je taj rok pomjeren do skupštine akcionara ZIF Eurofond koja je zakazana za 15. februar.

Posljednje, ovaj put, nezvanične informacije iz Euroinvesta govore da će predstojeća skupština fonda, zakazana u danas, biti najvjerovatnije, zbog nedostatka kvoruma, odgođena za 10. mart, do kada bi trebalo, da nesaglasnim akcionarima bude uplaćeno milion eura, odnosno srazmjerno vlasničkom učešću oko 17-18 odsto potraživanja.

Glavni razlog što Euroinvest još nije uplatio prvu ratu je blokada računa fonda koja već duže traje zbog dugova Poreskoj upravi, KHOV-u i Opštini Kotor. Gazde Eurofonda još nijesu postigle dogovor o deblokadi računa, a u međuvremenu su se pismeno obratili zahtjevom za korigovanjem dijela kamata koje su obračunate.

KHOV je, takođe, naložio Euroinvestu da isplati nesaglasne akcionare u roku od 30 dana, a taj rok ističe 21. februara. Taj rok, kako sada stvari stoje, najvjerovatnije neće biti ispoštovan.

Novi zahtjev KHOV-u

Dio akcionara ZIF Eurofonda preko advokata Pavla Radonjića obratio se KHOV od koje traže, između ostalog, izvještaj o poslovanju Eurofonda za decembar 2015. i januar 2016, i obrazloženje najavljenog ulaganja u nepoznati strani fond Libertas Eti Index.

Nezadovoljni akcionari traže od regulatora da im objasni i razloge prodaje akcija Jugopetrola, koje je imao ZIF Eurofond.

“Imajući u vidu obavezu isplate akcionara, fond je namijenio sredstva za ulaganje, a takođe prodao akcije Jugopetrola, koje su nakon toga porasle 10 odsto”, navodi se u dopisu Radonjića KHOV -u.

Obrazloženje za novu investiciju ovi akcionari su zvanično tražili i od DZU Euroinvest.

Bonus video: