Gazivoda: Direktorica sektora se viceguvernerki obraćala sa ološu, gade, budalo...

Na današnjem ročištu čitan je izvještaj vještaka finansijske struke, ali je na zahtjev tužbe sud naložio dopunu vještačenja po više tačaka i da mu se ta dopuna dostavi u roku od 20 dana
31048 pregleda 20 komentar(a)
"Žena nema na čelnim funkcijama", Foto: Boris Pejović
"Žena nema na čelnim funkcijama", Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.11.2019. 17:41h

Službenica Centralne banke Mirjana Gazivoda danas je potvrdila da je bila prisutna kada se direktorica sektora za ljudske resurse CBCG Ana Šćepanović tadašnjoj viceguvernerci CBCG obraćala sa riječima ološu, gade, budalo,... kao i rečenicama "ološu jedan nemaš pojma gdje si došla", "vidjećeš ako me još jednom pomeneš,.. budalo.."

Gazivoda je svjedočila na suđenju u Osnovnom sudu po tužbi Irene Radović protiv Centralne banke i njenog guvernera Radoja Žugića za mobing. Na predlog Žugića Irena Radović je prvo ostala bez sektora nadzora banaka, a zatim i sektora kontrole finansijskih usluga da bi je u julu 2018. sa pozicije viceguvernera smjenila Skupština. Osnovni sud je presudio dva puta da je ta smjena bila nezakonita, ali odluka nije pravosnažna zbog žalbi višim instancama.

Svjedokinja je danas potvrdila pojavu vlage u kabineti Irene Radović u jesen 2017. godine i da se ona pojavljivala nakon svake jače kiše. Navela je i da zna da Radović boluje od astme i da joj se Radović požalila na pogoršanje zdravstvenog stanja zbog vlage. Kazala je i da je viceguvernerka na stolu stalno imala inhalator.

Gazivoda je kazala i da su odmah po pojavi vlage obavijestili službu za održavanje CBCG, ali da problem nije riješen do avgusta 2018. kada je ona prešla na drugo radno mjesto. Navela je da su ona i viceguvernerka provjetravali prostoriju i pokušavali da suše vlagu, ali da se ona i dalje osjećala i da je miris buđi bio intezivan.

Na današnjem ročištu čitan je izvještaj vještaka finansijske struke, ali je na zahtjev tužbe sud naložio dopunu vještačenja po više tačaka i da mu se ta dopuna dostavi u roku od 20 dana.

Advokati CBCG i Žugića, zamjerili su što su upoređivanja plaćanja koje je CBCG davala viceguverneru Nikoli Fabrisu navodeći da je Fabris univerzitetski profesor a Radović nije, kao i da Fabris nema stan u Podgorici a da Radović ima. Oni smatraju da je poređenja trebalo raditi između Irene Rodivić i trećeg viceguvernera Miodraga Radonjića.

Radović je odgovorili da je Fabris zaposlen kao predavač u Beogradu a da mu je banka plaćala avionske karte za Beograd od 17.522 eura, kao i da nije tačno da Fabris nema stan u Podgorici jer mu je CBCG dodijelila beskamatni stambeni kredit, a i pored toga dodatno plaćala 400 eura mjesečno sa kiriju u stanu u Moskovskoj ulici, kao i račune za struju, vodu, komunalije, telefon, internet,... u tom stanu. Kazala je i da nije istina da ima stan u Podgorici jer je podstanar što je i prijavila CBCG, ali joj je rečeno da ne može račinati na stambeni kredit.

Saslušan je i izvještaj vještaka medicinske struke dr Jelena Borovinić Bojović, specijalistkinje pulmologije, koja je u vještačenju pogoršanje zdravstvenog stanja viceguvernerke dovela u vezu sa pojavom vlage u kancelariji. Ona je navela da je to zaključa na osnovu medicinske dokumentacije i izvještaja iz Kliničkog centra i bolnice u Beču.

Zastupnici CBCG i Žugića, smatraju da ona to nije mogla zaključiti iz dokumentacije zbog čega su njen nalaz ocjenili kao subjektivan i pristrasan i zatražili njeno izuzeće, odnosno angažovanje novog vještaka ili stručne komisije pulmologa. Oni su zatražili i da se obezbjedi medicinski karton od Irene Radović. Sudija je prihvatio da zatraži medicinski karton od izabranog ljekara, dok će o izuzeću odlučiti naknadno.

Bonus video: