Glenkor i Vitol preuzimaju Helenik

Grci odobrili kvalifikovanim ponuđačima da kupe 50,1 odsto akcija firme koja gazduje Jugopetrolom
1719 pregleda 2 komentar(a)
Helenik većinski vlasnik Jugopetrola: Sjedište Jugopetrola, Foto: Luka Zeković
Helenik većinski vlasnik Jugopetrola: Sjedište Jugopetrola, Foto: Luka Zeković

Odbor direktora Grčkog fonda za razvoj aktiva (HRADF) odobrio je kvalifikovanim ponuđačima za kupovinu 50,1 odsto udjela u naftnoj kompaniji Helenik Petroleum, Glenkoru i Vitolu da formiraju konzorcijume sa drugim preduzećima u postupku privatizacije grčke kompanije, saznaju “Vijesti” iz izvora bliskih grčkoj kompaniji. Helenik je većinski vlasnik crnogorske naftne kompanije Jugopetrol, koja zbog najjeftinijeg morskog puta za nabavku goriva decenijama i dalje ima dominantan položaj na domaćem tržištu naftnih derivata.

U drugoj fazi prodaje akcija grčkog Helenika odobreno je formiranje konzorcijuma između britanske kompanije Glenkor enerdži UK ltd i CIEP Participations S.a. r.l. SICAR - člana američke Karlajl (Carlyle) grupacije, poznatog investicionog fonda.

Glenkor je odranije poznat crnogorskoj javnosti po ugovorima o kupovini aluminijuma iz KAP-a, koji su nastavljeni i nakon privatizacije podgoričke aluminijumske kompanije, sve do uvođenja stečaja u julu 2013. godine. Glenkor je multinacionalna kompanija koja osim metalima trguje i derivatima, žitaricama i drugom berzanskom robom.

Holandskom Vitolu (Vitol Holding BV) je dozvoljeno da formira konzorcijum sa alžirskom kompanijom Societe Nationale.

Karlajl grupa je zvanično osnovana 1987. godine, a upravlja kapitalom od oko 212 milijardi dolara. U medijima se često pominje kao „udarna šaka“ bivših republikanskih vođa, od bivšeg čovjeka CIA Frenka Karlučija do bivšeg američkog predsjednika Džordža Buša.

CIEP je formiran 2013. godine i traži mogućnosti za investiranje u naftu i gas izvan Sjeverne Amerike, posebno u Evropi, Africi, Latinskoj Americi i Aziji. Registrovan je u Luksemburgu. Societe Nationale je alžirska kompanija u državnom vlasništvu formirana za eksploataciju ugljovodonika. Ažirska Vlada je 2015. pokrenula veliku istragu protiv te kompanije zbog sumnji u korupciju. Za sticanje većinskog udjela od 50,1 odsto u Heleniku, koja je vlasnik Jugopetrola, bilo je zainteresovano pet kompanija, koje su u roku dostavile izraze interesovanja, ali su u drugi krug prošli samo Glenkor i Vitol. Akcije zajedno prodaju grčka država, 20 odsto, odnosno državni HRADF i Panevropski naftni i industrijski holding, 30,1 odsto.

Oni su u aprilu prošle godine potpisali memorandum o razumijevanju i na tenderu ponudili učešće u ukupnom udjelu od najmanje 50,1 odsto u najvećoj grčkoj rafineriji nafte.

Bonus video: