Građani ne znaju koliko mogu da se zaduže

Zakon o radu predviđa da se zaposlenima može obustaviti zarada najviše do jedne trećine, izvršitelji tvrde drugačije
21553 pregleda 3 komentar(a)
Latković, Foto: Youtube.com
Latković, Foto: Youtube.com
Ažurirano: 01.02.2020. 19:58h

Građani su ovih dana, tokom obračuna januarskih plata, u dilemi da li im može biti obustavljeno više od trećine zarade, jer je na snagu stupio novi Zakon o radu.

Prema novom Zakonu, zaposlenima se može prinudno obustaviti zarada najviše do jedne trećine. I u računovodstvenim službama tražili su mišljenje javnih izvršitelja da li radnicima, kojima se do sada od plate “skidala” polovina, sada treba obustavljati najviše do trećine plate.

Predsjednik Komore javnih izvršitelja Vidak Latković “Vijestima” je kazao da je novi Zakon o radu u tom dijelu isti kao raniji, ali je i dalje u suprotnosti sa Zakonom o izvršenju i obezbjeđenju.

Naime, Zakon o izvršenju i obezbeđenju predviđa da se izvršenje na zaradi i penziji može odrediti i sprovesti do iznosa od jedne polovine tih primanja.

Latković je kazao da su sugerisali radnoj grupi za izradu novog Zakona o radu da se to uskladi, jer je stav Komore bio da se njihov zakon mora primjenjivati u izvršnom postupku.

On je istakao da su građani, ali i računovođe, u potpuno “legitimnoj” dilemi, jer su dva zakona u suprotnosti i trebalo ih je uskladiti.

“Mi im sugerišemo da primjenjuju Zakon o izvršenju i obezbeđenju”, kazao je.

Latković je rekao da ne postoji sudska praksa, na osnovu koje bi bilo jasno kako zaista treba postupiti.

Objasnio je da zaposleni, ukoliko mu je obustavljeno više od trećine zarade, može da uloži zahtjev za otklanjanje nepravilnosti kojim bi osporavao rješenje poslodavca u smislu da nije u skladu sa novim Zakonom o radu i da čeka odluku suda.

Koordinatorka radne grupe za izradu novog Zakona o radu, Vesna Simović Zvicer, juče nije odgovorila “Vijestima” na pitanja o nedoumicama građana i računovodstvenih službi u vezi sa obustavom zarade.

Ona je kazala da “privodi kraju komentar Zakona o radu koji će uskoro biti u štampi, a u kojem će biti njena mišljenja u odnosu na sva rješenja iz zakona”...

Zakonite obje situacije

“Izvršenje na zaradi i penziji, kao i naknadi umjesto zarade, može se odrediti i sprovesti do iznosa od jedne polovine tih primanja. Na minimalnoj zaradi koju izvršni dužnik prima u skladu sa zakonom, izvršenje se može sprovesti do iznosa od jedne trećine te zarade”, piše u članu 103 Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Sa druge strane, u članu 106 Zakona o radu stoji da se zaposlenom može prinudno obustaviti zarada najviše do jedne polovine radi obaveznog izdržavanja, na osnovu pravosnažne odluke suda, a za ostale obaveze najviše do jedne trećine...

Bonus video: