Green Home: EPCG ima drugačije planove od Vlade za Maljevac

"Dok u Vladi kao novu lokaciju vide Šumane, iz EPCG su jasno saopštili da kao novu lokaciju vide kop Potrlica koji se nalazi na ulazu u grad. Postavlja se pitanje zašto je EPCG od Rudnika uglja Pljevlja kupila zemljište u Šumanama za 7,5 miliona eura, kao dio „paketa“ od 40 miliona eura, koje su „prebijene“ na račun međusobnih obaveza ove dvije kompanije, a što je direktno palo na teret budžeta"
0 komentar(a)
Pljevlja Maljevac, Foto: Facebook
Pljevlja Maljevac, Foto: Facebook
Ažurirano: 21.10.2015. 10:14h

Planovi Elektroprivrede (EPCG) za korištenje deponije pepelja i šljake Maljevac u Pljevljima bitno se razlikuju od onoga sto su zvanične izjave i preuzete obaveze Ministarstva održivog razvoja i turizma.

To se, kako navodi “Grin Houm” lako može vidjeti uvidom u primjedbe sa javne rasprave o Nacrtu Izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu Detaljnog prostornog plana za Termoelektranu Pljevlja.

“Dok su iz Ministarstva saopštili da će deponija Maljevac biti sanirana do 2017, iz EPCG su uputili komentare na DPP za drugi blok kojima se traži da se ovim dokumentom i pored bezbjedonosnog rizika i utvrđene nestabilnosti deponije, planira nastavak odlaganja pepela i šljake na lokaciji Maljevac do njenog maksimalnog iskoristenja do 2021. godine, odnosno do dostizanja kote od 832 metra”, kaže se u saopštenju projekt koordinatora Nikole Ninkovića.

On je naveo da, iako je prvobitnom namjenom deponija pepela i šljake Maljevac bila predviđena za depovanje otpadnog materijala za period od 15 godina, Termoelektrana već 30 godina depunuje otpad na ovoj lokaciji.

“Takođe, maksimalna kota, koja je bila planirana na 813 visine odavno, prevaziđena je i pet puta nadograđivana. Sada su namjere EPCG da se izvrši nadvišenje kaseta 1 i 2 do kote od 832 metra što bi predstavljalo zapreminu 3.450.000 kubika, a to bi odgovaralo korištenju deponije Maljevac do 2021. godine. To potvrđuje i najava iz EPCG da će u najkraćem mogućem roku izmjestiti trasu dalekovoda koji presijeca prostor deponije”, kaže se u saopštenju.

Pored različitih planova za nastavka korištenja deponije Maljevac, kako je saopšteno, očigledna su i neslaganja ovih subjekata oko nove lokacije za nastavak deponovanja pepele i šljake nakon zatvaranja Maljevca.

“Dok u Vladi kao novu lokaciju vide Šumane, iz EPCG su jasno saopštili da kao novu lokaciju vide kop Potrlica koji se nalazi na ulazu u grad. Postavlja se pitanje zašto je EPCG od Rudnika uglja Pljevlja kupila zemljište u Šumanama za 7,5 miliona eura, kao dio „paketa“ od 40 miliona eura, koje su „prebijene“ na račun međusobnih obaveza ove dvije kompanije, a što je direktno palo na teret budžeta. To znači da je EPCG kupila zemljište planirano za deponiju, i prikazano u investicijama ali sada to zemljište neće iskoristiti za planiranu namjenu, što dovodi do štete od 7,5 miliona eura direktno na račun građana, odnosno dodatni teret na našim računima za struju”, kaže se u saopštenju.

Grin Houm je pitao i šta će se desiti sa kreditom Svjetske banke uzetim za sanaciju pet crnih ekoloških tačaka od kojih je jedna i Maljevac i da li će Vlada odnosno građani plaćati “penale” u slučaju da EPCG, prema sopstvenim najavama ne ispoštuje rok za prestanak deponovanja na ovoj lokaciji kako bi se stvorili uslovi za njenu sanaciju.

Bonus video: