Grupa NVO šalje zahtjev Vladi: Potrošače osloboditi plaćanja 40 miliona eura subvencija

"Pravo je vrijeme da Vlada Crne Gore konačno preduzme konkretne poteze u korist svojih građana i privrede"
4361 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Grupa nevladinih organizacija (NVO) uputiće u ponedjeljak Vladi i Ministarstvu ekonomije zahtjev da stave van pravne snage uredbu o isplati subvencija za struju proizvedenu iz obnovljivih izvora energije, tj malih hidroelektrana (mHE) i vjetroelektrana.

Time bi, kako se navodi u saopštenju, građani i privreda samo u naredne tri godine bili oslobođeni plaćanja subvencija i do 40 miliona eura, što bi za njih predstavljalo značajnu finansijsku podršku u izvjesno nadolazećem periodu recesije i ukupne ekonomske stagnacije zemlje.

"Podsjećamo na izjavu premijera Duška Markovića da stanje u kojem se Crna Gora nalazi svakog dana ostavlja nesagledive posljedice po ekonomiju i budžet, te da su uvedena ograničenja koja su dugoročna prijetnja ekonomiji i kvalitetu života ljudi, a nije isključena i mogućnost nadolazećeg siromaštva u zemlji", navodi se u saopštenju koje potpisuju WWF Adria/Eko-tim, Ekološki pokret Ozon, Green Home, Koalicija za održivi razvoj i Akcija za socijalnu pravdu.

Prema zvaničnim podacima, kako se dodaje, samo u poslednjih pet godina crnogorski potrošači su platili oko 34,3 miliona eura subvencija za projekte koje u pravilu realizuju privatni investitori.

"S obzirom da u proteklom periodu ni u jednom slučaju nije dokazan javni interes izgradnje ovakvih projekata, time je dodatno opravdana potreba stavljanja van snage uredbe kojom se potrošači obavezuju da plaćaju ove subvencije. Umjesto za bogaćenje privatnih investitora, ta su sredstva mogla biti uložena u zdravstvene, socijalne ili druge svrhe. S prednjim u vezi ukazujemo i na iznimno licemjerstvo kojem smo svjedočili prethodnih dana, a nakon objave da će privilegovani proizvođači djelić svog prihoda donirati za borbu protiv koronavirusa, dok je istina da će oni vratiti građanima nešto što je prethodno uzeto od tih istih građana".

S obzirom na nezavidnu situaciju u kojoj se zemlja nalazi, NVO navode, da je pravo vrijeme da Vlada Crne Gore konačno preduzme konkretne poteze u korist svojih građana i privrede, a to je svakako oslobađanje nameta plaćanja ogromnih subvencija u korist nekolicine privilegovanih privatnih kompanija.

"Okretanje održivim izvorima energije i smanjivanje korištenja fosilnih goriva i dalje mora ostati u fokusu zemlje. Pozivamo relevatne institucije da se posvete osmišljavanju sistema koji će na ekonomski pravedan i socijalno pravičan način osigurati ekološki prihvatljivu energetsku budućnost naše zemlje", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: