Haos na tržištu cigareta, različite cijene na trafikama

Evidentirani su, naime, slučajevi da su trgovci na “marlboro” ili “bond” nabavljen prošle godine u jednim objektima prodavali po starim, a u drugim po novim cijenama.
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2011. 21:14h

Nove akcize na tržištu duvanskih proizvoda u Crnoj Gori izazvale su prethodnih dana poskupljenje od 20 do 30 centi pojedinih brendova, ali i pravi mali haos i nestašicu pojedinih cigareta iz programa Filipa Morisa na trafikama čiji distribuciju obavljaju domaći veletrgovci.

Cigarete američkog proizvođača zvanično treba da poskupe za 25 do 35 centi po paklici tek od 17. januara.

Glavna pometnja je nastala jer je novim Zakonom o akcizama definisano da svi uvoznici i proizvođači sa njegovim stupanjem na snagu moraju platiti novu dažbinu, dok ta obaveza nije bila predviđena za veletrgovce i maloprodaju.

Tržišna inspekcija je, kako “Vijesti” saznaju obilazila trgovce, i kod pojedinih prodavaca zbog različitih cijena evidentirala prekršaje jer prema Zakonu o duvanu cijene istog brenda cigareta moraju biti jedinstvene u čitavoj Crnoj Gori.

Evidentirani su, naime, slučajevi da su trgovci na “marlboro” ili “bond” nabavljen prošle godine u jednim objektima prodavali po starim, a u drugim po novim cijenama iako novi cjenovnik Filipa Morisa stupa na snagu tek 17. januara.

Konačan rasplet očekuje se nakon zajedničkog sastanka predstavnika Tržišne inspekcije, Poreske uprave, Agencije za duvan i resornih ministarstva u Vladi.

U Crnoj Gori ima 10-tak uvoznika i distributera i više od 3.000 maloprodajnih objekata.

Zvanični podaci pokazuju da je tokom 2010. prodato 1.700 tona cigareta na domaćeg tržištu od čega, u isčekivanju novog Zakona i skuplje akcize, najviše u decembru oko 270 tona. Mjesečna prodaja cigareta u novembru je iznosila 135 tona što znači da je decembarska udvostručena.

Proporcionalni dio akcize na duvanske proizvode od 1. januara povećan je sa 35 na 37 odsto, a specifična akcize sa pet na 10 eura za 1.000 komada cigareta, odnosno, sa 10 na 20 centi po paklici cigareta od 20 komada, bez obzira na cjenovnu kategoriju.

Glavna pometnja je nastala jer je novim Zakonom o akcizama definisano da uvoznici i proizvođači sa njegovim stupanjem na snagu odmah moraju platiti novu dažbinu, dok ta obaveza nije predviđena za veletrgovce i maloprodaju

Bonus video: