I komunalna policija kontroliše vodotoke

Još 85 službenika dobiće ovlašćenja za kontrolu
1 komentar(a)
krivotok, Foto: MPRP
krivotok, Foto: MPRP
Ažurirano: 29.04.2017. 07:39h

Vlada je donijela uredbu kojom se dio poslova Uprave za inspekcijske poslove povjerava Glavnom gradu i opštinama Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić i Rožaje, u cilju efikasnije kontrole zabrane eksploatacije šljunka i pjeska u crnogorskim vodotocima.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja saopšteno je da će za vrijeme moratorijuma, dio poslova koji su u nadležnosti vodoprivredne inspekcije obavljati i komunalna policija, a u nekim od ovih opština, kao što je Gusinje, komunalna inspekcija.

“Primjenom ove uredbe, još 85 službenika dobiće ovlašćenja da u punom kapacitetu sprovode monitoring i kontrolu vodotoka u cilju otkrivanja nelegalne eksplotacije šljunka i pijeska, kao i da pokrenu prekršajne i krivične prijave protiv prekršioca“, naveli su iz Ministarstva.

Dodaju da je prethodnih dana koordinacioni tim za praćenje odluke o zabrani eksploatacije riječnih nanosa imao intenzivne terenske aktivnosti. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Uprave za vode, Uprave policije i Uprave za inspekcijske poslove, sa predstavnicima lokalne samouprave do sada su obišli vodotoke Lima na teritorijama opština Bijelo Polje i Berane, Tare na području Mojkovca, a potom Morače i Cijevne, na području Podgorice.

“U prethodnih nekoliko dana podneseno je šest prijava - tri krivične i tri prekršajne, protiv fizičkih, pravnih i NN lica, zbog nelegalne eksploatacije na lokacijama na Limu, Morači i Cijevni. Terenska kontrola pokazala je i da se s pravom ukazivalo da će zabrana eksploatacije prebaciti pritisak nelegalnih eksploatatora na poljoprivredno zemljište nadomak rječnih korita”, saopšteno je iz Ministarstva.

Bonus video: