Ilić: Definisane nove ideje i pozitivna energija

On je, tokom predstavljanja Izvještaja o programu Jačanje uloge aktera ruralnog razvoja na zapadnom Balkanu ove sedmice u Briselu, pozvao EU da se u što većoj mjeri otvori prema ovom regionu
97 pregleda 0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.10.2014. 19:42h

Na zapadnom Balkanu definisane su nove ideje i pozitivna energija koja se može ponuditi EU, ocijenio je generalni sekterat Stalne radne grupe za ruralni razvoj jugoistočne Evrope, Boban Ilić.

On je, tokom predstavljanja Izvještaja o programu Jačanje uloge aktera ruralnog razvoja na zapadnom Balkanu ove sedmice u Briselu, pozvao EU da se u što većoj mjeri otvori prema ovom regionu. „Izvještaj koji je predstavljen u Evropskom parlamentu sadrži preporuke za dalje jačanje uloge svih aktera ruralnog razvoja, koje mogu biti primijenjene, ne samo u regionu, već i mnogo šire van granica EU“, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore.

U Izvještaju je navedeno da je crnogorsko Ministarstvo u sve većoj mjeri fokusirano na programe lokalnog razvoja u ruralnim područjima, s ciljem daljeg snaženja nacionalne i regionalne ekonomije, kao i povećanja kvaliteta života poljoprivrednih zajednica.

Prezentacija Izvještaja predstavlja zaključak serije putujućih radionica realizovanih u državama zapadnog Balkana od 30. marta do 2. aprila, kao i završne ministarske konferencije održane 8. aprila u Briselu, na kojoj je učestvovao i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović. Na zvaničnoj prezentaciji izvještaja u Evropskom parlemanetu, kojoj su prisustvovali komesar zapoljoprivredu i ruralni razvoj, Dacian Ćološ, predsjednik Odbora za poljoprivredu u Evropskom parlamentu Časlav Adam Sikijerski i predstavnici civilnog sektora za ruralni razvoj Evrope, istaknuto je i da su predstavnici vlada i civilnih društava u državama zapadnog Balkana u potpunosti posvećeni i jačanju međusobnog pozitivnog partnerstva.

Ćološ se osvrnuo na značaj Putujućih radionica, tokom kojih su predstavnici EK i organizacija za ruralni razvoj obišli poljoprivredne proizvođače i upoznali se sa stanjem u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u državama uključenim u proces pristupanja EU. „Osnaživanje lokalnih zajednica i interesnih grupa imperativ u Evropi, kao i da se moraju pronaći i testirati nove metode društvenog angažmana u cilju jačeg povezivanja svih aktera ruralnog razvoja i političkih lidera“, rekao je Ćološ.

Učesnici ministarske konferencije održane 8. aprila u Briselu, veoma pozitivno ocijenili pomake učinjene u Crnoj Gori, kao što su postepeno oživljavanje zapuštenih domaćinstava, edukacija farmera, jačanje saradnje sa stanovništvom u ruralnim područjima i ubrzanje procesa usvajanja najvažnijih dokumenata za poljoprivredu.

Bonus video: