Izabrani agenti za posredovanje za crnogorski pasoš

Na javni poziv za izbor agenata za posredovanje pristiglo ukupno 22 prijave
10453 pregleda 2 komentar(a)
Crnogorski pasoš, Foto: Arhiva
Crnogorski pasoš, Foto: Arhiva

Sekretarijat za razvojne projekte do sredine aprila treba da dostavi Vladi predloge sa sklapanje ugovora sa tri izabrana agenta za posredovanja u projektu u izboru osoba koje žele da dobiju crnogorski pasoš na osnovu investicija u Crnoj Gori. Uslove javnog poziva ispunile su tri firme i to Apex capital partners, Arton group i Henley & Partners Government Services.

Konkurs za izbor agenata za ocjenu međunarodne podobnosti koji je objavljen početkom januara produžen je do prvog aprila. Razlog za to je što pristigle prijave nijesu ispunjavale uslove. Javno otvaranje ponuda po tom osnovu planirano je, prema informacijama iz izmijenjenog poziva, za osmi april.

Kada Vlada sa izabranim agentima zaključi ugovor, Sekretarijat će izdati licence i samo na osnovu izdatih licenci agenti mogu da obavljaju svoju aktivnost u sklopu navedenog programa za sticanje crnogorskog državljanstva.

“Na javni poziv za izbor agenata za posredovanje je pristiglo ukupno 22 prijave. Tri prijave su ispunile uslove propisane odlukom i javnim pozivom, 18 prijava nijesu ispunile uslove, dok je jedna prijava stigla neblagovremeno, te shodno odluci i javnom pozivu nije razmatrana”, kazali su u Sekretarijatu.

Vladina Odluka o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore primjenjuje se od 1. januara 2019. godine. Na osnovu ove odluke u naredne tri godine moguće je najviše izdati 2.000 crnogorskih pasoša. Jedan od uslova je da za crnogorsko državljanstvo može aplicirati stranac koji u Crnoj Gori ili drugoj državi nije pravosnažno osuđen i za kojeg je agent za ocjenu međunarodne podobnosti dao pozitivno mišljenje, uključujući dokaz o porijeklu novca namijenjenom za uplatu i ulaganja u skladu sa Vladinom odlukom. Ako se naknadno utvrdi da je osoba koje je stekla crnogorsko državljanstvo prijemom u skladu sa odlukom dala lažne podatke ili namjerno prikrivala činjenice i okolnosti, kao i u slučaju da je agent za ocjenu međunarodne podobnosti za tu osobu u svom izvještaju dao netačne podatke, donijeće se rješenje o gubitku državljanstva.

Model Vladinog programa za sticanje crnogorskog pasoša je donacija i investicija. Donacija se odnosi na iznos namijenjen za razvoj manje razvijenih opština. Donacija iznosi 100.000 eura po jednom zahtjevu aplikanta, što je za 2.000 zahtjeva 200 miliona eura.Investicija se odnosi na iznos namijenjen za ulaganje u jedan od razvojnih projekata sa Vladine liste razvojnih projekata. Aplikant treba da uplati najmanje 450.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u Podgorici ili primorju ili najmanje 250.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u sjevernom ili središnjem regionu. Aplikant mora da položi 15.000 eura za sebe, po 10.000 za najviše četiri člana porodice i po 50.000 za svakog narednog člana porodice.

Raspisan poziv za ulaganja u turizam

Ministarstvo turizma je 26. februara javni poziv za one koji žele da za crnogorski pasoš investiraju u oblasti turizma. Poziv je otvoren do kraja 2021. godine.

Iz Ministarstva turizma je “Vijesitma” objašnjeno da je formirana komisija za ocjenu dokumentacije iz javnog poziva, u pogledu ispunjenosti kvalifikacionih uslova za kandidovanje projekata na listu razvojnih projekata u oblasti turizma. “Prijave, odnosno dokumentaciju koja bude ispunjavala uslove u skladu sa javnim pozivom, Ministarstvo će dostaviti Vladi koja shodno odluci utvrđuje listu razvojnih projekata u oblasti turizma. Komisija će se sastajati redovno i razmatrati pristiglu dokumentaciju”, kazali su iz Ministarstva.

U javnom pozivu su navedeni kriterijumi za investiranje u hotel, odnosno, mješoviti kompleks.

Investitor, između ostalog, mora zapošljavati najmanje 80 zaposlenih u primorskom regionu ili Glavnom gradu ili najmanje 25 zaposlenih u sjevernom ili središnjem regionu, kao i da hotel koji grade imaju najmanje 60 smještajnih jedinica u primorskom regionu ili Glavnom gradu ili najmanje 35 smještajnih jedinica u sjevernom ili središnjem regionu.

Bonus video: