Janko Vučinić: Potvrđene sumnje o korupciji u privatizaciji "Avale"

Vučinić je istakao da su od ranije poznate veze između Bećirovića i Đukanovića te da privatizacija "Avale" nije najjasnija
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2013. 08:56h

Zbog novih činjenica koje potvrđuju ranije sumnje na korupciju tokom privatizacije hotela Avala predložiću da se ispita ova privatizacija i saslušaju učesnici, kazao je juče “Vijestima” predsjednik Skupštinske komisije za praćenje i kontrolu privatizacije Janko Vučinić.

“Vijesti” su juče objavile dio presude Visokog suda pravde iz Londona kojom je potvrđeno vlasništvo kontroverznog crnogorskog biznismena Zorana Bećirovića u kompaniji Beppler&Jacobson po postupku kojeg je vodio protiv svog partnera u ovoj firmi.

U presudi su navedene tvrdnje Bećirovića da je imao razgovor sa tadašnjim direktorom Hotelskog preduzeća Budvanska rivijera, koja je bila prodavac hotela, Ivom Armenkom i da mu je on rekao da bi bila prihvatljiva ponuda od tri do 3,5 miliona za kupovinu hotela sa obavezom investiranja od devet miliona. Kako je navedeno u presudi Bećirović je to prenio svom partneru Igoru Lazurenku nakon čega su predali ponudu od 3,2 miliona. Lazurenko je pred sudom izjavio da je Bećirović 20 odsto akcije u kompaniji Beppler&Jacobson, koja je kupila Avalu, dobio zbog prijateljskih veza sa Milom Đukanovićem, još pet zbog informacija koje je dobio od Armenka i jednu zlatnu akciju nakon presude Vrhovnog suda da Savjet za privatizaciju mora potpisati ugovor sa njihovom kompanijom, iako je tada bila drugorangirana. U tom vijeću Vrhovnog suda bila je sestra premijera Ana Kolarević.

Zoran Bećirović se vraća u Avalu >>>

Vučinić je istakao da su i ranije bilo poznate veze između Bećirovića i Đukanovića i da je Beppler&Jacobson pod dosta čudnim okolnostima i za malu cijenu postao vlasnik ovog hotela.

“Nove činjenice samo potvrđuje sumnje da je u ovom poslu bilo korupcije uz obostranu korist. To je dovoljno da komisija obavi istragu i sasluša učesnike. Očekujem da nakon već zakazanih saslušanja o privatizaciji Novog duvanskog kombinata, Kontejnerskih terminala i Gornjeg Ibra iz Rožaja otvorimo i ovaj slučaj”, kazao je Vučinić.

Oglas za prodaju Avale raspisan je 22. aprila 2002. godine. Ponude su predali Beppler&Jacobson koji je nudio 3,2 miliona i danska kompanija Merienlist hoteli i kasina sa 7,5 miliona. Tenderska komisija je finansijski bolju ponudu rangirala kao prvu, ali im je tražila dodatnu dokumentaciju. Kako ta dokumentacija nije stigla Savjet za privatizaciju je poništio tender smatrajući da je druga ponuda preniska. Beppler&Jacobson se žalio Vrhovnom sudu koji je u aprilu 2003. prihvatio žalbu i naložio Savjetu da sa njima potpiše ugovor. Savjet je u novembru iste godine, kojim je predsjedavao Milo Đukanović, naložio Komisiji da pozove Beppler&Jacobson na potpisivanje ugovora. Ugovor o privatizaciji potpisali su 16. januara 2004. godine direktor Budvanske rivijere Ivo Armenko i advokat Beppler&Jacobsona Branko Člović.

Pred engleskim sudom kazao da su mu tokom tendera za budvanski hotel "asistirali" iz vlasti: Zoran Bećirović (Foto: Savo Prelević)

Opozicioni odbornici u Budvi tada su izračunali da je ovu kompaniju zemljište Avale od 12.786 kvadrata na samoj obali koštalo svega 55 eura po kvadratu, iako je cijena opštinskog zemljišta u istoj zoni tada iznosila 400 eura, kao i da ih je kvadrat korisnog prostora u hotelu došao svega 109 eura.

Prijave zbog ove privatizacije ranije je Specijalnom tužilaštvu podnosila Mreža za afirmaciju nevladinog sektora. MANS je tada dobio dokument Ministarstva finansija da je Avala sa zemljištem procjenjena na šest miliona eura.

“Vijesti” su juče poslale pitanje kabinetu premijera da odgovori u kakvim je vezama sa Zoranom Bećirovićem i da li je njemu ili kompaniji Beppler&Jacobsona na bilo koji način pomogao da dođu u posjed brojnih nekretnina u Crnoj Gori. Odgovor nije stigao.

Posao za tužilaštvo

Vučinić je podsjetio da je komisija nakon istrage o privatizaciji HTP Onogošt usvojila zaključak da pozovu tužilaštvo da ispita taj slučaj i da se nada da će to biti praksa i za ubuduće.

“Poslanici rade svoj posao, a što se tiče tužilaštva skeptičan sam da će profesionalno odraditi svoj posao u slučaju kada je u moguću korupciju tokom privatizacije umiješan neko iz vrha režima kao što je u slučaju Avale. Očekujem da će tužilaštvo u Crnoj Gori nekada biti slobodno da profesionalno radi svoj posao. Da bi se to desilo, izgleda da je neophodno da dođe do promjene vlasti”, naveo je Vučinić.

Galerija

Bonus video: