Još pet miliona eura za auto-put

Ni ovi radovi nijesu bili predviđeni osnovnim ugovorom, već su aneksom definisani kao naknadni i koštaće dodatno 4,83 miliona eura
5538 pregleda 11 komentar(a)
Izgradnja auto-puta (arhiva), Foto: Boris Pejović
Izgradnja auto-puta (arhiva), Foto: Boris Pejović

Vlada je juče usvojila još jedan aneks na ugovor o gradnji dionice auto-puta Podgorica - Kolašin kojim se predviđa postavljanje cijevi i izgradnja kanala kroz koje će prolaziti 20-kilovoltni kabl za potrebe budućeg auto-puta. Ni ovi radovi nijesu bili predviđeni osnovnim ugovorom, već su aneksom definisani kao naknadni i koštaće dodatno 4,83 miliona eura. Izvođač radova biće kineska kompanije CRBC.

Sa ovim najnovijim aneksom iznos naknadnih radova raste na 87,7 miliona eura. Vlada je “naknadnim radovima” do sada proglasila prvu fazu petlje Smokovac koja će koštati 30,5 miliona eura, vodovodnu mrežu od 14,2 miliona i elektromrežu za auto-put od 38,2 miliona eura. Ostalo je do se dogovori izagradnja prilaznih puteva na ostalim petljama, rekonstrukcija i proširenje puta Mateševo - Kolašin, a moguće i još neki radovi na petlji Smokovac. Ovi preostali radovi mogli bi koštati još oko 30-ak miliona. Iz Vlade su ranije tvrdili da će svi naknadni radovi iznositi do 81 milion eura.

Vlada je usvojila odluku da minimalna zarada od 1. jula iznosi 222 eura neto, što je prethodno dogovoreno na Socijalnom savjetu. Na dnevnom redu nije bilo predloga izmjena zakona o obaveznom osiguranju kojim bi se doprinos za zdravstveno osiguranje za poslodavca smanjio sa 4,3 na 2,3 odsto bruto zarade, iako je ta mjera najavljena u paketu sa povećanjem minimalne zarade.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić je nakon sjednice Vlade kazao da je obaveza Ministarstva finansija da u najkraćem roku pripremi i Vladi predloži izmjene Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojim će se smanjiti stopa doprinosa na zarade za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca za dva procentna poena.

“Na taj način će se obezbijediti da oba ova propisa stupe na snagu istovremeno, ali i nadomjeste povećani troškovi koje će imati poslodavci zbog povećanja minimalne zarade”, kazao je Purišić.

Vlada je usvojila informaciju da je konzorcijum firmi „Baltic International Trading“ iz Talina i „CG SKI“ sa Žabljaka ispunio uslove iz ugovora o zakupu bivšeg vojno-turističkog kompleksa “Mediteran” na Žabljaku. Ovlašćen je ministar turizma Pavle Radulović da u ime Vlade potpiše sporazum o primopredaji projekta. Zakup treba da u razvoj ovog turističkog lokaliteta uloži najmanje pet miliona eura.

Usvojena odluka o izradi studije lokacije “Štitarička rijeka” u opštini Mojkovac u cilju korišćenja potencijala za gradnju malih elektrana.

Usvojen je Izvještaj o zdravstvenom stanju šuma za 2018. godinu, u kojem se navodi da kompanija “Vektra Jakić” godinama ne sprovodi mjere zaštite šuma od požara i bolesti.

Vlada je odlučila da otvori konzulate u Viljnusu (Litvanija), Gnjilanama (Kosovo) i Harkov (Ukrajina) u kojima će imati počasne konzule.

Usvojena je i nova uredba o viznom režimu kako bi se podstakao što veći broj turista iz inostranstva. Do mjesec dana bez vize moći će da borave državljani iz Australije, zatim Japana, Kanade, Novog Zelanda, kao i tri zemlje Evropske unije koje nisu članice Šengenskog sporazuma - Hrvatska, Bugarska i Rumunija.

“Prepoznata je potreba da se nosiocima važećih putnih isprava sa validnom APEC poslovnom putnom karticom omogući ulazak u Crnu Goru i dozvoli boravak do 30 dana, bez vize, s obzirom na to da su procedura i uslovi za dobijanje APEC poslovne putne kartice u skladu sa savremenim bezbjednosnim kriterijumima”, saopšteno je iz Vlade.

Od 1. juna bez manje stavke za obnovljive izvore

Vlada je donijela Uredbu o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije kojom se ukidaju naknade za obnovljive izvore energije OIE1 od 1. juna. Ova stavka može da iznosi najviše 1,72 eura po računu. Ostaje ona sa većim iznosom na računima - OIE2.

Premijer Duško Marković je na premijerskom satu prošlog mjeseca najavio da će od 1. juna biti ukinuta sa računa potrošača stavka “naknada za obnovljive izvore 1” i da će taj trošak finansirati iz državnog budžeta od akciza na ugalj koje su uvedene početkom ove godine. To je odlučeno, kayao je tada, da bi se ublažilo predstojeće poskupljenje struje od 2,7 do 6 odsto zavisno od izabranog paketa.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić juče je, nakon sjednice Vlade, kazala da su tom izmjenom obezbijedili da tržišno poslovanje EPCG ne bude narušeno, da građani budu dijelom rasterećeni plaćanja po osnovu korišćenja obnovljivih izvora energije, a da u konačnom prosječni računi za električnu energiju ostanu isti ili dijelom umanjeni.

Bonus video: