Kako ide procedura isplate depozita

Rok za ostvarenje prava na isplatu garantovanog depozita je 10 (deset) godina od nastupanja zaštićenog slučaja, odnosno najkasnije do 4. 1. 2029. godine
2304 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.01.2019. 11:24h

Fond za zaštitu depozita (FZD) je dužan da, najkasnije u roku od 15 radnih dana od dana uvođenja stečaja u Invest banku Montenegro, stavi deponentima na raspolaganje novac u visini obračunatog garantovanog depozita.

Taj rok ističe 29. januara.

Ime banke preko koje će se izvšiti isplata garantovanih depozita biće poznato u ponedjeljak.

Kako je ranije objašnjeno iz FZD -a, prema proceduri deponent ili lice ovlašćeno za raspolaganje garantovanim depozitom dolazi u banku koja je određena za isplatu, preuzima generisani nalog za isplatu garantovanog depozita – obračun garantovanog depozita i potpisuje da je isti primio.

Ako je deponent ili lice opunomoćeno za raspolaganje garantovanim depozitom saglasan sa obračunom garantovanog depozita, banka-isplatilac nastavlja sa postupkom isplate garantovanog depozita.

Rok za ostvarenje prava na isplatu garantovanog depozita je 10 (deset) godina od nastupanja zaštićenog slučaja, odnosno najkasnije do 4. 1. 2029. godine.

Garantovani depozit utvrđuje se pojedinačno za svakog deponenta, na način što se ukupna sredstva deponenta po svim njegovim depozitima na dan nastanka zaštićenog slučaja, uključujući i dospjelu kamatu, umanje za iznos dospjelih obaveza tog deponenta prema banci.

Bonus video: