Kako Pavićević projektuje, gradi i ovjerava

Zavod za izgradnju Bara ima apsolutno dominantnan položaj u odnosu na druge građevinare u Baru
94 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2011. 08:20h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora je analizom dostupnih podataka napravila mapu uticaja aktuelnog predsjednika Opštine Bar, Žarka Pavićevića i njegove građevinske kompanije za prostorno planiranje i izgradnju Bara.

Zavod za izgradnju Bara (ZIB) je privatizovan sredinom 1998. godine kada je Žarko Pavićević zajedno sa rukovodstvom do tada državne kompanije, otkupio akcije od Fonda za razvoj RCG, Fonda PIO i Zavoda za zapošljavanje za iznos od blizu osam miliona tadašnjih dinara.

Na mapi su, kako su saopštili iz MANS-a, žutom bojom prikazani objekti koje je ZIB sagradio do momenta privatizacije i svjedoče o apsolutno dominantnom položaju ove kompanije u odnosu na druge građevinare u Baru.

"Nakon privatizacije, ZIB nastavlja da gradi u barskoj opštini, a jedan od prvih poslova nakon privatizacije je bio ugovor o građenju sportske dvorane koji je potpisan sa Opštinom Bar dok je na njenom čelu bio Borislav Lalević. Pavićevićeva kompanija nikada nije završila radove na sportskoj dvorani, već je za to angažovana druga firma, nakon što je Pavićević došao na čelo Opštine krajem septembra 2006. godine. Naravno, činjenica da objekat nije bio završen nije spriječila Pavićevića da naplati ugovor i tada je suprotno zakonu, ZIB došao u posjed dvije parcele u samom centru Bara na kojima je, nakon što je postao predsjednik Opštine Bar, sagradio tri objekta, ukupne investicione vrijednosti od oko 26,8 miliona eura", kazao je direktor programa za urbanizam u MANS-u Dejan Milovac.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: