Komora nije nadležna za Perišića, nego Privredni sud

757 pregleda 0 komentar(a)
Stečaj uveden 2013. godine: KAP, Foto: Savo Prelević
Stečaj uveden 2013. godine: KAP, Foto: Savo Prelević

Komora stečajnih upravnika obavijestila je En plus grupu, povjerioca u stečajnom postupku za Kombinat aluminijuma (KAP), da ne može pred svojim organima procesuirati prijavu protiv stečajnog upravnika KAP -a Veselina Perišića, niti odlučivati o njegovom postupanju, već to može uraditi samo Privredni sud čija je to nadležnost.

En plus grupa tvrdi da je Perišić, tokom stečaja koji traje od jula 2013. godine, povrijedio Etički kodeks profesije, zbog čega je zatražila njegovo isključenje iz Komore stečajnih upravnika.

U odgovoru predsjednika Komore Milana Kastratovića upućenom advokatu En plus grupe Milanu Laziću, u koji su “Vijesti” imale uvid, navodi se, između ostalog, da je Perišić obavijestio Komoru da nije njen član, “niti se u istu učlanjivao, kao i da se prijava odnosi na konkretan sudski postupak koji je u toku kod nadležnog suda”.

“Konstatujemo da je taj stečajni postupak i sada u toku pred nadležnim sudom, pa se njegova sadržina može cijeniti samo po propisma kojima se uređuje stečajni postupak, dakle i po procesnim zahtjevima ili pravnim ljekovima propisanim posebnim zakonom koji se mogu izjaviti na odluke ili radnje upravnike o kojima odlučuje nadležni sud”, navodi se između ostalog u odgovoru predsjednika Komore En plus grupi.

U zahtjevu Komori protiv Perišića, upravniku se zamjera što je dozvolio poravnanje od 2.371.950 eura, sa kupcem imovine KAP-a - nikšićkom firmom Uniprom, ali i da je onemogućio laku nagodbu sa državom i naplatu potraživanja od Vlade, za nevraćenih 8,2 miliona PDV-a, a sve u korist stečajne mase fabrike.

Perišiću En plus grupa spočitava i “primjenu dvostrukih aršina” na štetu stečajne mase kada je u pitanju priznanje stranih arbitražnih odluka, kao i to što dalje plaća (300.000 eura godišnje) skupo obezbjeđenje imovine koja je prodata Unipromu.

Većinski gazda En plusa do kraja prošle godine bio je ruski oligarh Oleg Deripaska, ali je u decembru pristao da smanji vlasnički udio sa 70 odsto na 44,95 odsto i napusti odbor direktora te kompanije u nagodbi sa SAD-om.

Deripaskina kompanija

Bonus video: