Kontejnerski terminal: Kriju ko bi da dostavi ponudu

Manjinski akcionari ove kompanije, kojih je nešto manje od 12.000, nezadovoljni su što ih nadležni konkretno ne obavještavaju o procesu privatizacije
146 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2012. 10:14h

Novi vlasnik Kontejnerskih terminala i generalnih tereta iz Bara biće poznat u prvom kvartalu 2013. godine (od januara do kraja marta), potvrđeno je juče “Vijestima” u Ministarstvu saobraćaja.

Manjinski akcionari ove kompanije, kojih je nešto manje od 12.000, nezadovoljni su što ih nadležni konkretno ne obavještavaju o procesu privatizacije koji je u toku.

“Do sada je u procesu prodaje državnog paketa akcija završen pretkvalifikacioni dio tokom kojeg je zainteresovanost iskazalo osam kompanija iz oblasti lučkog transporta. Nakon evaluiranja njihovih iskaza zainteresovanosti, pet kompanija je ispunilo kriterijume i moći će da pripremi ponudu za investiranje”, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva saobraćaja.

Iz ovog Vladinog resora “Vijestima” nijesu mogli da saopšte imena zainteresovanih pet stranih kompanija za ulaganja u barsku firmu jer im to, navodno, ne dozvoljavaju konsultanti za ovaj privatizacioni proces. Najčudnije u ovoj priči je što Vlada, kojoj bi trebalo da bude u interesu da postigne što bolju cijenu na tenderu, ne želi sada da otkriva imena potencijalnih investitora, kao što je to bio slučaj na drugim tenderima. Uglavnom su jedva čekali da se pohvale koje kompanije su zainteresovane za imovinu koju prodaju.

Za kupovinu Kontejnerskih terminala interesuju se, između ostalih, investitori iz Azerbejdžana, ali i pojedine američke kompanije koje već kontrolišu firme na Mediteranu.

„Trenutno smo u fazi objedinjavanja dokumentacije prije poziva za dostavljanje ponude i upravo je završena izrada kompletne dokumentacije koja će nakon što je odobre Vlada i EBRD-a biti poslata zainteresovanim kompanijama. Na osnovu toga će pripremiti svoje ponude za kupovinu državnog paketa akcija. Po dospijeću, ponude će biti evaluirane nakon čega će sa najboljim ponuđačem biti potpisan ugovor o koncesiji. Kompletan proces bi trebalo da bude okončan u prvom kvartalu 2013. godine, saopštili su iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Mali akcionari zabrinuti

“Kao manjinski akcionari zabrinuti smo u pogledu ranije dogovorenog uključivanja u prodaju”, izjavio je “Vijestima” Vladan Gačević, mali akcionar koji je podsjetio da je skupština barske kompanije prethodno donijela odluku da se otkupe njihove akcije po istoj cijeni po kojoj ih proda država.

On je ocijenio da je “loša poruka iz Ministarstva saobraćaja za 12.000 akcionara, što ne daju informacije o postupku ove privatizacije”.

“Na dokumentu za pretkvalifikacioni tender nigdje nije navedena obaveza za investitora da kupi manjinske akcije, iako iz Vlade tvrde suprotno. Prema našim saznanjima, u Vladi je pokrenuta inicijativa da prvo manjinski akcionari prodaju akcije, pa onda da država da na prodaju po istoj cijeni neophodni dio akcija investitoru da bi on stekao kontrolni paket”, kazao je Gačević.

Galerija

Bonus video: