Krah sezone ne brine državu: Kolašin i Žabljak poluprazni, aranžmani se otkazuju...

Dok vlasnici privatnog smještaja u Kolašinu sabiraju gubitke i najavljuju da će ih saopštiti nadležnima, a na Žabljaku tvrde da je nezapamćeno malo turista, u Ministarstvu održivog razvoja i turizma i “Skijalištima Crne Gore” nedostatak snijega vide kao razlog za nezadovoljstvo, ali ne i zabrinutost
22162 pregleda 50 komentar(a)
Ogromnim naporima održava se jedna staza: Savin kuk 15. januara, Foto: Tc Durmitor
Ogromnim naporima održava se jedna staza: Savin kuk 15. januara, Foto: Tc Durmitor
Ažurirano: 19.01.2020. 19:56h

Poluprazni zimski turistički centri - Kolašin i Žabljak, otkazivanje aranžmana usred sezone i praktično još zatvorena skijališta zbog nedostatka snijega, reklo bi se da nijesu upalili alarm u Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT) i državnoj firmi “Skijališta Crne Gore”.

Sudeći prema odgovorima, to što skijaška sezona još nije počela - razlog je za nezadovoljstvo, ali ne i zabrinutost, dok istovremeno izdavaoci privatnog smještaja ne dijele njihovo mišljenje, sabiraju minus i gledaju u nebo.

Kažu da šteta nije tačno utvrđena, ali nekolicina vlasnika malih hotela iz Kolašina ističe da nije mala.

Vlasnici privatnog smještaja namjeravaju da početkom sedmice zajednički nadležnima predoče koliko su u gubitku.

“Cilj nam je da sa tog sastanka ukažemo na činjenicu da je nedostatak sistema za vještačko osnježavanje ‘usko grlo’ kolašinskog zimskog turizma. To će biti naš apel nadležnima da se ubrzaju aktivnosti na tom planu. Tada ćemo predočiti i koliko smo izgubili tokom januara, od kojeg se mnogo očekivalo”, kazao je “Vijestima” jedan od incijatora sastanka.

Smještajni kapaciteti u Kolašinu trenutno su poluprazni. Otkazivanja rezervacija bilo je gotovo svuda, najviše u privatnom smještaju, a mnogo manje u velikim hotelima.

Na Žabljaku tvrde da je sezona katastrofalna i da je broj turista nakon Božića nezapamćeno mali.

U MORT-u se hvale rekordnom posjetom primorja za vrijeme novogodišnjih praznika i potvrđuju da je, prema informacijama koje dobijaju od hotelsko-turističke privrede sa sjevera, “došlo do otkazivanja određenog broja aranžmana”.

Ne preciziraju koliko, ali kažu - “ne u zabrinjavajućoj mjeri“. Izostali su i podaci o očekivanom broju turista tokom sezone, “jer zimska turistička sezona još uvijek nije krenula punim kapacitetom“.

“Uprkos blagovremenoj pripremi i pojačanoj promociji, nedostatak sniježnih padavina je, nažalost, odložio skijašku sezonu i trenutno naša skijališta ne rade punim kapacitetima, čime naravno ne možemo biti zadovoljni. Ipak, jedan broj gostiju boravi u zimskim centrima i u uslovima nedostatka snijega, dominantno vikendom.

Prvog vikenda nakon praznika, prema podacima lokalnih turističkih organizacija na Žabljaku, Vučju i u Kolašinu, zabilježena je posjeta od oko hiljadu gostiju, uglavnom domaćih”, odgovoreno je “Vijestima” iz MORT-a.

Hrabre ih najave za februar i mart

Navode da računaju da se, “s obzirom da školski raspust traje sedam dana duže, tokom januara, ako vremenski uslovi dozvole može očekivati i rast broja domaćih gostiju“.

Ističu da ohrabruju i informacije turističkih agencija da se u februaru i martu očekuje više organizovanih grupa turista iz Velike Britanije, Francuske, Rusije i Mađarske.

Objašnjavaju da se “u danima vikenda bilježi bolja posjeta, a lijepo i sunčano vrijeme ostavlja gostima prostora za neke druge aktivnosti“.

U “Skijalištima Crne Gore” kažu da nedostatak snijega na Ski-centru “Kolašin 1600”, jedinom koje za sada posluje u okviru te državne firme, “jeste otežavajući, ali ne i obeshrabrujući“.

Iako je u Finansijskom planu “Skijališta” planirano da se tokom ove zimske turističke sezone više od polovine ukupnih prihoda, oko 55 odsto, ostavari u januaru na “Kolašinu 1600”, tamo skijaška sezona još nije ni počela.

Detalj sa otvaranja sezona na Skijalištu Kolašin 1600
Detalj sa otvaranja sezona na Skijalištu Kolašin 1600(Foto: Dragana Šćepanović)

Direktor “Skijališta Crne Gore” Miloš Popović nije konkretno odgovorio na pitanje “Vijesti” koliko je ski-pasova prodato od 14. decembra prošle godine.

On je kazao da je, “s obzirom na nedostatak dovoljne količine snijega za bezbjedno skijanje, žičara Troglava stavljena u funkciju panoramskog razgledanja planine uz sve ostale sadržaje ski-centra”.

“Na dan otvaranja Ski-centar je posjetilo oko 1.500 gostiju. Gotovo svaki dan od početka sezone do danas dječije skijalište sa dječijim poligonom za obuku polaznika je bilo u funkciji, pri čemu se na poligonu pružaju usluge ski-škole, a prodaju se i usluge ski-rente. Od 14. decembra minule godine do sada prodate su 2.023 panoramske karte za žičaru. Pritom, na dan otvaranja, ostvareno je dodatnih oko 500 besplatnih panoramskih vožnji”.

Popović je podsjetio i na prošlu sezonu na Ski-centru “Kolašin 1600”, kada je do polovine aprila bilo „više nego dovoljno snijega”. On nije precizno odgovorio ni da li će nadoknaditi štetu gostima koji su kupili sezonske ski-pasove, a ne mogu da skijaju.

Napominje da je najveći broj sezonskih ski-pasova kupljen u promotivnom periodu po sniženim cijenama. Ističe da kupci tih ski-pasova mogu da ih koriste za trodnevno besplatno skijanje na Jahorini i skijalištima u sastavu “Skijališta Srbije“.

“Takođe, kupcima ski-pasova i konzumentima ostalih usluga koje pružamo na Ski-centru ‘Kolašin 1600’, a koji su plaćanje usluge izvršili putem platnih kartica ‘Mastercard’, obezbijedili smo benefite u vidu dobijanja besplatnog bezalkoholnog ili alkoholnog pića, doručka, ručka ili jednog dana skijanja, u zavisnosti od vrste kupljenog ski-pasa i cijene usluge. Na opisan način pokazali smo izuzetnu brigu o svim posjetiocima..., što u konačnom predstavlja osnovni standard u poslovanju društva”.

“Vijesti” su ranije objavile da prodaje dnevnih ski-pasova nije ni bilo, jer nema ni mogućnosti za skijanje zbog nedostatka snijega. Na susjednom, privatnom Ski-centru “Kolašin 1450” otvorena je samo jedna staza, dužine tek nekoliko stotina metara, od ukupno oko 16,5 kilometara staza.

I na Ski-centru “Savin kuk” radi tek jedna staza, uz maksimalno angažovanje zaposlenih koji svakodnevno “krpe” ogoljena mjesta na njoj.

Vještački snijeg dogodine

Ni u jednom centru ne postoje sistemi za osnježavanje, kakve imaju na Jahorini i Kopaoniku, gdje sezona uveliko traje uprkos nedostatku prirodnog snijega.

Popović kaže da treba imati na umu da je državni projekat razvoja sjeverne regije, kroz izgradnju ski-centara, u početnoj fazi. Izgradnja sistema za vještačko osnježavanje biće relaizovana tek u drugoj koja, kako kažu u MORT-u, treba da bude okončana 2021.

“Svjesni uticaja klimatskih promjena, osim sistema za vještačko osnježavanje, u narednom periodu akcenat će biti na razvoju komplementarnih sadržaja u ski-centrima, kao što su bazeni, saune, teretane, konferencijske dvorane, te kulturni i zabavni program, kao i aktivnosti u prirodi, poput klizanja na jezerima i slično, koji će omogućiti privredi na sjeveru da ostvari prihode od turizma kako zimi nezavisno od snijega, tako i ljeti”, navode iz MORT-a.

Kroz investicioni projekat izgradnje skijališta zaključno sa 2022. godinom, biće uloženo, kaže Popović, oko 140 miliona eura, u razvoj infrastrukture ski-centara na području opština Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, Žabljak i Rožaje.

“Prva faza obuhvata radove na izgradnji putne infrastrukture sa parkingom, Bazne stanice (izgradnja objekata sa pratećim sadržajima), primarne elektro-energetske mreže, šestosjedne žičare, hidrotehničke i telekomunikacione infrastrukture, pratećih ski-staza uz žičaru i nabavka neophodne mehanizacije i opreme.

Druga faza obuhvata radove za osnježavanje staza (izgradnja akumulacionih jezera, nužne infrastrukture i sistema za osnježavanje ski-staza). Na svim ovim lokacijama radiće se dodatni sadržaj za unapređenje kako zimske, tako i ljetnje ponude, a odnose se na izgradnju zabavnih parkova”.

Promovišu aktivni turizam

Na pitanje da li, u saradnji sa skijalištima, planira da nekim drugim sadržajima ove godine nadomjesti nedostatak snijega, iz MORT-a objašnjavaju da je Nacionalna turistička organizacija (NTO) intenzivirala promotivne aktivnosti koje se odnose na aktivni turizam kao posebno važan segment crnogorske turističke ponude.

Objašnjavaju da se na sajmovima promovišu ponude planinskih centara i nacionalnih parkova koji pružaju brojne mogućnosti za aktivan odmor u prirodi tokom cijele godine.

“Nedavno su gosti iz Grčke uživali u zimskom raftingu, koji je jedna od svojevrsnih zimskih turističkih atrakcija. U ponudi su i zimsko jahanje konja, planinarske i pješačke ture, avanturistički parkovi, džip safari ture i markirane panoramske rute koje povezuju kulturne, prirodne i etno-gastronomske atrakcije, sa uređenim odmorištima i vidikovcima na najljepšim lokalitetima. Jedan od modela koji se pokazao uspješnim kada je u pitanju privlačenje gostiju u planinske centre i u uslovima nedostatka snijega je organizacija zabavnih programa na skijalištima”.

Navode da su “Skijališta Crne Gore”, uz podršku MORT-a, NTO i lokalnih turističkih organizacija i turističke privrede, osmislila raznovrstan i sadržajan kulturno-zabavni program koji obogaćuje zimsku ponudu.

“Na crnogorskim skijalištima će se do kraja marta organizovati brojni koncerti, DJ žurke, maskenbali, zabavni programi za djecu, takmičenja, dani kraft piva i dr. U periodu od 11. januara pa sve do 29. marta u Ski-centru ‘Kolašin 1600’ posjetioce očekuju brojne žurke na snijegu, a planirani su i Dani vina, dok će se proslavljati i Svjetski dan snijega kroz sniježne igre bez granica, razne interaktivne igre, te koncerti popularnih muzičara iz regiona“.

Tim i dodatnim sadržajima, tvrde, obezbijediće se maksimalni uslovi za nesmetano funkcionisanje ski-centara u punom ili ograničenom kapacitetu.

Na Savinom kuku prodali četiri puta manje ski-pasova no lani

U Investiciono-razvojnom fondu (IRF) koji gazduje skijalištem Savin kuk kazali su “Vijestima” da je zimska turistička sezona zvanično otvorena 28. decembra 2019. godine, uz prisustvo velikog broja posjetilaca koji su imali priliku da uživaju u muzičko-zabavnim sadržajima, a tek djelimično i u skijanju.

“Konstantno su u funkciji dječije skijalište sa dječijim poligonom za obuku polaznika, ski-staza u dužini od 600 metara, ski-škola i usluga ski-rente. Od 28. decembra prošle do 15. januara ove godine prodato je ukupno 2.230 karata za vožnju žičarom sa ostvarenim prihodom od 19.833 eura. Strukturu prodatih karata čine 1.143 karte za turističku - panoramsku vožnju žičarom, od kojih je ostvaren ukupan prihod od 8.751 euro, dok preostali broj prodatih karata od 1.087 odnosi se na poludnevne, dnevne i višednevne ski-pasove sa ostvarenim prihodom od 11.082 eura”, precizirali su.

Navode da su lani u istom periodu prodata 4.093 ski-pasa i ostvaren prihod od 44.726 eura, ali da je prošla godina obilovala sniježnim padavinama, pa su već početkom decembra 2018. bile uređene ski-staze.

“Trenutne vremenske prilike koje po količini sniježnih padavina nisu karakteristične za ovo doba godine i za durmitorski predio utiču na rad ski-centra u punom kapacitetu. Nedostatak većeg snijega nadomješćujemo topovima za vještačko osnježavanje, kojim sistemom opslužujemo dvije ski-staze za djecu i odrasle. Uz to, posjetioci... ne propuštaju priliku da putem panoramske vožnje uživaju u prirodnim ljepotama durmitorskog kraja, oprobaju vještine savladavanjem prepreka u avanturističkom parku uz nadzor obučenih instruktora, te u restoranu ‘Durmitorsko sijelo’ okuse nacionalne crnogorske specijalitete pripremljene od domaćih sirovina nabavljenih od lokalnih proizvođača. Za najmlađe posjetioce, osim dječijeg ski-lifta i ski-staze, obezbijedili smo i adekvatno igralište”.

Navode da ove godine očekuju prihode na prošlogodišnjem nivou, “uvjereni u kvalitet cjelokupne ponude”.

Skijališta preuzimaju Turistički centar Durmitor od IRF-a

IRF je osnivač i jedini vlasnik “Turističkog centra Durmitor” (TCD) koji upravlja skijalištem Savin kuk na Žabljaku. “Skijališta Crne Gore” (SCG) pokrenula su inicijativu kod Vlade i MORT-a za restrukturiranje i preuzimanje TCD, i taj postupak je u toku.

U IRF-u su kazali da su podržali inicijativu i definisali aktivnosti za unošenje kapitala TCD-a u SCG, kao i da je angažovana konsultantska kuća “Ernst & Young” koja je izvršila procjenu fer vrijednosti neto imovine TCD-a.

“U cilju dalje realizacije ovih aktivnost IRF se obratio SCG i resornim ministarstvima, a sve u cilju preduzuimanja daljih aktivnosti u njihovoj nadležnosti, kako bi se postupak restrukturiranja u skladu sa zakonskim propisima okončao u što kraćem roku”.

Bonus video: