Krivokapić ocijenio da A2A ne zaslužuje bolje uslove

On je dodao da bi iz Vlade izašli ako na referendumu ne bi prošlo zadržavanje državne kontrole u EPCG, a u suprotnom bi drugi snosio posljedice.
0 komentar(a)
sdp, kongres, Foto: Savo Prelević
sdp, kongres, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.06.2011. 09:23h

Predsjednik Socijaldemokratske partije i Skupštine Ranko Krivokapić ocijenio je da italijanska kompanija A2A dosadašnjim upravljanjem crnogorskom Elektroprivredom nije pokazala da zaslužuje da joj treba dugotrajno prepustiti menadžment EPCG.

"Nijesu ispunili uslove za prvu godinu upravljanja, po onome što su dosad pokazali nijesu za dugoročnu saradnju. Možda im treba dati još vremena da više urade, ali ne treba mijenjati ugovor na našu štetu, što je premijer tražio na razgovoru", izjavio je Krivokapić u intervjuu Televiziji Vijesti.

On je poručio da nije rješenje premijera Igora Lukšića da država zadrži većinsko vlasništvo u energetskoj kompaniji, već da je na tome insistirala njegova partija, uz podršku javnosti.

"Premijer je promijenio stav u 20 dana i prilagodio se u stavu italijanskom investitoru. Nije premijer Lukšić predložio da ostane većinsko državno vlasništvo, nego je pregovarao da proda kompaniju, pa kad nije uspio, a mislim da je investitor odustao od toga, došlo je do promjene na toj liniji" rekao je Krivokapić, ocjenjujući da je tako ispalo jer A2A nije mogao ostvariti obaveze u prošloj godini.

Ako A2A ne može, nađimo drugog partnera

Ponovio je da SDP nema ništa protiv da strani menadžment bude u EPCG i poručio da za tu saradnju treba tražiti novog partnera ako A2A ne može da ispuni ugovoreno prilikom dokapitalizacije EPCG.

On je dodao da bi iz Vlade izašli ako na referendumu ne bi prošlo zadržavanje državne kontrole u EPCG, a u suprotnom bi drugi snosio posljedice

Da se glavna vladajuća partija - DPS sa A2A dogovorio da ostavi državu bez kontrole nad EPCG-om, Krivokapićev SDP ne bi odmah uzvratio raskidom dugogodišnjeg koalicionog partnerstva.

"Da se ovo nije desilo, tražili bi referendum o tom pitanju", rekao je Krivokapić.

On je dodao da bi iz Vlade izašli ako na referendumu ne bi prošlo zadržavanje državne kontrole u EPCG, a u suprotnom bi drugi snosio posljedice.

"Kad indikatori budu provjereni, onda treba reći može li da nastavi upravljanje, pokazuje li bolji kvalitet od domaćeg menadžmenta. Ako ne, iako se ne nadamo da će biti bolje, da raskinemo ugovor nakon tri godine", saopštio je Krivokapić, ističući da bi bilo najbolje da imamo domaći kadar, ali se “pokazalo da je previše osjetljiv na političke pritiske”.

Ideologija liberalizma se loše pokazala

Krivokapić je potom dodao: “Ili da ih stimulišemo i primijenimo model KAP-a - dati im bolje uslove zato što su loši”.

On je kazao da se pogrešnom pokazala ideologija liberalizma dominantna u DPS-u, o čemu govori primjer odnosa prema Kombinatu aluminijuma, navodeći da se više pomoglo investitoru nego ikad KAP-u, i pominjući da je i Lukšić o tome pregovarao sa ministarske funkcije.

a pitanje o namještanju tendera za EPCG i upozorenjima da je prepuštanje kompanije A2A dil Mila Đukanovića sa italijanskim premijerom Berluskonijem, posebno zbog nesolventnosti Prve banke, Krivokapić je odgovorio da u tome vidi samo pogrešnu politiku DPS-a

A2A traži spajanje EPCG i Rudnika uglja, gdje je najveći pojedinačni vlasnik, a značajan udio ima brat bivšeg premijera Aco Đukanović. Ukoliko to Vlada dozvoli, postoji opasnost da “biznis koalicija” postane glavni gazda u planiranoj zajedničkoj energetskoj kompaniji.

"Donja granica za državu je 55 odsto. Upravo je predlog premijera bio integracija EPCG i Rudnika, a to bi smanjilo državni kapital na 53,2 odsto, što nećemo", tvrdi Krivokapić.

Iako SDP zagovara državnu dominaciju u EPCG, sa liderom DPS-a Milom Đukanovićem i njegovom vladom, a da bi očuvali koaliciju, dogovorili su se da zadrže većinsko vlasništvo, uz kompromis da strancu “može ali ne mora” biti prepušteno.

Krivokapić ne isključuje mogućnost da je jedan od ustupaka A2A i drugačiji stav DPS-a o Morači. To je i potvrdio, odgovarajući na varijantu da je za A2A povoljnije da ne ulaže stotine miliona u elektrane, a uz upravljanje EPCG-om, zarađuje od izvoza.

Na pitanje o namještanju tendera za EPCG i upozorenjima da je prepuštanje kompanije A2A dil Mila Đukanovića sa italijanskim premijerom Berluskonijem, posebno zbog nesolventnosti Prve banke, Krivokapić je odgovorio da u tome vidi samo pogrešnu politiku DPS-a.

"Namještanja nije bilo i to pokazuje ugovor sa A2A, jer je već u prvoj godini tijesno. Ako im je to neko obećavao, onda je radio mimo zakona, ovlašćenja i interesa države. Ne znam ko je sve razgovarao sa njima, prije ste navodili ko je sve razgovarao", odgovorio je Krivokapić.

On je kritikovao to što nema studije isplativosti za izgradnju podvodnog kabla i što trasa dalekovoda od primorja do Pljevalja nije izbjegla zaštićene zone.

Bonus video: