Kršenje propisa koštalo 860 hiljada eura

Poreska uprava na primorju od maja imala 1.736 kontrola, nepravilnosti nađene kod 438 obveznika
107 pregleda 0 komentar(a)
Poreska uprava, Foto: Luka Zeković
Poreska uprava, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.08.2018. 20:11h

Poreska uprava (PU) je od početka maja duž crnogorske obale obavila 1.736 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika u dijelu opšte poreske registracije, evidentiranja prometa preko poreskih registar kasa, uplate dnevnih pazara i prijavljivanja radnika, a nepravilnosti su utvrđene kod 438 poreskih obveznika.

„Po tom osnovu izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 859.156 eura. U ovom periodu kod 104 poreska obveznika preduzeta je mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti, u skladu sa članom 88 Zakona o poreskoj administraciji“, kazala je „Vijestima“ glavna poreska inspektorka Nataša Damjanović.

Ona je objasnila da PU primjenjuje i mjeru utvrđivanja poreske osnovice putem procjene, odnosno, snimanje prometa, koje omogućava da se na osnovu prometa utvrđenog tokom jednog dana izvrši zaduživanje poreskog obveznika za cijeli mjesec, te da se ta mjera pokazala kao vrlo efikasna, imajući u vidu da je kod gotovo 90 odsto poreskih obveznika snimanjem prometa utvrđen značajno veći dnevni promet nego što su prethodno prijavljivali. PU je tu mjeru u prethodna dva mjeseca primijenila kod 70 poreskih obveznika, što je zajedno sa ostalim mjerama, dovelo do povećanja naplate PDV-a. Prema podacima u julu u primorskim opštinama ostvarenje bruto naplate PDV-a u odnosu prošlu godinu premašeno za 35 procenta ili 3,5 miliona eura.

„Jednako dobar rezultat očekujemo i u avgustu. Naglašavam da su mjere nadzora blisko povezane sa aktivnostima analize rizika koje sprovodimo u pripremi kontrola, a na osnovu čega možemo uočiti obveznike kod kojih postoje odstupanja u prijavljivanju prometa. Pomenuću da smo nedavno kod jednog obveznika iz Herceg Novog utvrdili neprijavljeni promet tokom prethodnih pet godina u ukupnom iznosu od čak 1,6 miliona eura, te da su istom obračunate dodatne poreske obaveze u iznosu od oko 385 hiljada eura. Uz to, kod još tri obveznika iz Herceg Novog utvrđen je neprijavljeni promet u iznosu od oko 200 hiljada eura, pa im je izrečena mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti, a biće i predmet potpunih kontrola“, rekla je Damjanović.

Tokom ljeta izuzetno bogata turistička ponuda i u sjevernoj regiji pa je PU, prema riječima Damjanovićeve, intenzivirala kontrole obveznika i u sjevernim opštinama.

„Tako smo samo tokom prethodnog vikenda kod 19 poreskih obveznika utvrdili prekršaj. Kod jednog broja obveznika utvrdili smo izuzetno nizak stepen poreske discipline prijavljivanja prometa i u dijelu prijavljivanja radnika i izmirivanja poreskih obaveza, zbog čega ćemo u narednom periodu nastaviti s pojačanim kontrolama“, kazala je Damjanović M. MILOŠEVIĆ

Naplatili 700 hiljada zaostalog poreskog duga

Osim sankcionisanja obveznika koji neregularno posluju prilikom nadzora, PU je nastojala i da povećaju efikasnost u naplati zaostalih poreskih potraživanja, pa su tako od maja naplatili više od 700.000 poreskog duga od obveznika kod kojih je utvrđen prekršaj.

“Poseban fokus je na onima kojima je izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti, koji dobijaju mogućnost ponovnog otpočinjanja rada tek nakon što izmire sve dospjele poreske obaveze i obaveze po osnovu izdatih prekršajnih naloga, podnesu zaostale poreske prijave, kao i prijave sve radnike zaposlene u objektima u kojima posluju“, kazala je Damjanović.

Bonus video: