Martinović: Montenegro Airlines će i dalje "letjeti" na krilima građana

Država bi trebalo da investira, a ne da pokriva gubitke nacionalnog avio-prevoznika, smatra potpredsjednik Demokrata.
1383 pregleda 2 komentar(a)
Martinović, Foto: Demokrate
Martinović, Foto: Demokrate

Potpuno je opravdano da svaka država treba da vodi računa o nacionalnim kompanijama, međutim, kada je u pitanju “Montenegro Airlines”, finansijske intervencije predstavljaju konstantu u dužem vremenskom periodu - država bi trebalo da investira, a ne da pokriva gubitke nacionalnog avio-prevoznika, smatra Vladimir Martinović, potpredsjednik Demokrata.

"Apsolutno je jasno da se ne poštuje Zakon o državnoj pomoći. Umjesto da se uvede red i reformiše sistem poslovanja, samo se privremeno gase požari. Postavlja se pitanje, da li će se nakon ove ogromne državne pomoći, konačno oporaviti nacionalna avio-kompanija, i da li će ovo biti poslednji put da država interveniše. Iako se hvale pozitivnim učincima, potpuno je jasno da novih 155 miliona znače da nacionalna avio-kompanija leti na krilima novca svih građana, a ne na svom profitu", rekao je Martinović.

Dokaz da se, smatra on, Vlada prema ovom preduzeću odnosila kao prema partijskom, a ne nacionalnom dobru, jeste "činjenica da niko do sada nije snosio odgovornost za loše poslovanje ovog preduzeća, već naprotiv, služio je za uhljebljenje partijskih kadrova i visokih funkcionera DPS-a."

Nameće se, kako je kazao Martinović, logično pitanje - koji je to motiv rukovodio Vladu Crne Gore, da gotovo tajnovito, držeći sjednicu pred ponoć u danu kada Vlada uobičajeno ne zasijeda, predloži Zakon o konsolidaciji i ulaganju u MA.

"Nije realno zaključiti da je to istinska briga za ozdravljenje ove nacionalne avio-kompanije jer prethodno decenijsko iskustvo pokazuje izuzetno neodgovoran odnos Vlade koja je tolerisala i žmurila nad brojnim subjektivnim problemima koji su svako malo potresali ovu avio-kompaniju. Istina, Vlada je ,,velikodušno“ sredstvima svih građana Crne Gore u nekoliko navrata, još od 2012. godine koje se mjere destinama miliona eura, prikrivala ogromne probleme u ovoj kompaniji. Prisjetimo se da je u jednom trenutku u javnost je dospio podatak da su nadležni državni organi u MA otkrili brojne zloupotrebe na štetu kompanije i javnog interesa od preko 10 miliona eura. Nažalost taj postupak utvrđivanja istine i personalizovanja odgovornosti nikada nije doveden do kraja. Svim malo više upućenim jasno je da je ovaj proces zaustavljen pod dirigentskom palicom vrha DPS-a jer su se problemi i malverzacije u MA vezivali za bliske srodnike najviših funkicionera DPS-a", rekao je Martinović.

Poručuje da javnost mora dobiti potpuno jasan i nedvosmislen odgovor na najmanje jedno od brojnih pitanja koja se logično nameću povodom vladinog predloga Zakona kojim se predviđaju ulaganja od 155 miliona eura.

"Naime, predlogom zakona, Vlada je planirala, pored ostalog, da izmiri dugovanja MA prema Aerodromima Crne Gore u iznosu od 32 miliona eura tokom naredne godine. Da li se to ova transakcija ,,slučajno poklapa “ sa vremenom u kojem Vlada planira da definitvno Aerodrome CG da u koncesiju nekoj inostranoj kompaniji? Da li je to na pomolu scenario da Vlada prenese 32 miliona eura i časti budućeg koncesionara kako bi ovaj sredstvima svih građana Crne Gore izmirivao ugovorenu koncesionu naknadu? Da li to Vlada ponavlja scenario sličan onom prilikom prodaje Jugopetrola, kada je kupac Jugopetrola, na posebnom računu zatekao gotovinu koja je bila približno iznosu kupoprodajne cijene", zaključuje Martinović.

Bonus video: