Medojević: Banke više ne daju privredi kredite, opekle se više puta

Ključni razlog zašto su banke smanjile kreditnu aktivnost je nemogućnost naplate kredita koje su dale režimskim tajkunima
23 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.07.2014. 19:44h

Pitanje nenaplativih kredita u Crnoj Gori više je političko i pravno pitanje, a manje finansijsko i tržišno. Sve dok Privredni sud, tužilaštvo i policija štite tajkune koji su uzeli preko 500 miliona eura kredita, novac iznijeli vani i ne žele da vrate kredite, povjerioci odnosno banke neće povećati iznos kredita privredi jer je kreditni rizik ogroman. To je ocijenio član skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Nebojša Medojević (DF).

On smatra da je novim kadrovskim rješenjem na čelu podgoričkog Pivrednog suda (predsjednik Blažo Jovanić) “režim poslao jasnu poruku bankama, da im tajkuni neće vraćati kredite, a da banke neće moći sudskim putem naplatiti kolaterale ili preuzeti vlasništvo nad firmama i nekretnina koje su dužnici dali kao zalog”.

“Ključni razlog zašto su komercijalne banke smanjile kreditnu aktivnost je nemogućnost naplate svojih kredita koji su dati režimskim tajkunima. Preko 500 miliona eura su tajkuni bliski vrhu režima uzeli kredita od komercijalnih banaka u periodu kreditnog buma 2007. i 2008. godine. Kada je došlo do pucanja balona nekretnina i kolapsa tržista kapitala, tajkuni jednostavno nijesu vraćali kredite”, kazao je Medojević.

On je objasnio da su banke uzalud pokušavale da aktiviraju hipoteke i naplate svoja potraživanja, jer su sudovi u Crnoj Gori blokirani političkim diktatom režima.

„Privredni sud se pojavio kao ključni faktor u zaštiti prezaduženih tajkuna bliskih režimu koji godinama razvlače sudske procedure za naplatu kolaterala. Tako, recimo, CKB godinama ne može da naplati iste kolaterale koje su dale kompanije Dragana Brkovića, iako se radi o kristalno jasnim slučajevima. Privredni sud godinama ne omogućava povjeriocu da izvrši kolaterale na preko 100 miliona eura”, istakao je Medojević.

On je napomenuo da je problem nepostojanja mehanizama za zaštitu povjerilaca registrovala i Svjetska banka i MMF i “pravo je čudo kako Savjet inostranih investitora ili Udruženje banaka ne smije da otvori ovo pitanje”. “Privredni sud jednostavno štiti režimske tajkune i banke ne mogu da aktiviraju kolaterale. Zbog toga raste sistemski rizik zemlje i raste kamata, a istovrermeno banke smanjuju svoje kreditne aktivnosti, kako bi se zaštitile od novih gubitaka i novih maltretiranja u Privrednom sudu”, ocijenio je Medojević.

Istraga i za one što štite velike dužnike

On je istakao da bi DF odmah, u saradnji sa bankama, aktivirao tužilastvo i pokrenuo ozbiljne krivične istrage protiv “režimskih tajkuna dužnika i djelova menadžmenta banke, a u cilju otkrivanja ozbilljnih zavjera sa ciljem pljačkanja banaka i ugrožavanja stabilnosti finansijskog sistema”.

Medojević je napomenuo da bi predmet istrage sigurno “morali biti i neke sudije koje godinama štite dužnike i onemogućavaju banke da naplate svoje kolaterale”.

“Dok obične siromašne građane koji uzmu par hiljada eura kredita niko ne štiti, i Vlada im priprema sudske izvršitelje koji će prodavati namještaj i uređaje iz kuće da se naplati dug, i EPCG ukida struju, dotle najveći dužnici - režimski tajkuni bezbrižno troše pare od kredita na lični luksuz, bez straha od naplate kolaterala, gubitka vlasništva nad nekretninama i akcijama firmi ili krivičnog progona”, rekao je Medojević.

Bonus video: