Miličković obnovio 11 prijava, sumnja i na Đukanovića i Katnića

Na sastanku održanom nedavno u Državnom tužilaštvu zamjenik specijalnog tužioca Tatjana Žižić sugerisala je Miličkoviću da inovira sve podnesene krivične prijave koje nisu procesuirane od strane VDT, kao i da navede imena specijalnih tužilaca, koji prema njegovom mišljenju, opstruiraju postupke
51 pregleda 2 komentar(a)
Vasilije Miličković, Foto: Boris Pejović
Vasilije Miličković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.05.2016. 15:08h

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara Elektroprivrede Vasilije Miličković u skladu sa preporukom Specijalnog tužilaštva obnovio je 11 krivičnih protiv visokih vladinih i opštinskih funkcionera, ali i većeg broja sudija i tužioca, za koje tvrdi da su opstruirali postupke koje je pokušao da pokrene od 2009. godine.

Na sastanku održanom nedavno u Državnom tužilaštvu zamjenik specijalnog tužioca Tatjana Žižić sugerisala je Miličkoviću da inovira sve podnesene krivične prijave koje nisu procesuirane od strane VDT, kao i da navede imena specijalnih tužilaca, koji prema njegovom mišljenju, opstruiraju postupke.

„Gospodine glavni specijalni tužioče, ostanu li ove krivične prijave bez Vašeg izviđaja, bez mog saslušanja pojedinačno za svaki predmet, nanesena je nesaglediva, kako moralna, tako i finansijska šteta, po Državu Crnu Goru. Ostanu li ne sankcionisana odgovorna lica, znači zbogom vladavini prava“, istakao je Miličković u obraćanju specijalnom tužiocu.

On je napomenuo da je svjestan odgovornosti, ali i da stoji iza svake izgovorene riječi.

„Ako naiđete na slučaj, na rečenicu, na događaj da nije istinit i potkrijepljen činjenicama, podnesite krivičnu prijavu protiv mene i zaštitite državne organe, sudstvo i tužilaštvo, jer nepovjerenje u te institucije je nešto najgore što nam se može desiti. I ne smije nam se desiti. Znam da ću kod Vas imati puno razumijevanje što ću ove obnovljene krivične prijave učiniti javnim i dostaviti i Kancelariji EU u Podgorici, gospodinu Drobniču“, navodi se u Miličkovićevom obraćanju specijalnom tužiocu i napominje da mu je na raspolaganju 24 časa.

Premijer prvi na prijavi, za opstrukcije prijavio Katnića

Prva na spisku obnovljenih krivičnih prijava je prijava protiv premijera Mila Đukanovića i N.N. lica iz EPCG predata još 14. aprila 2009. Miličković tvrdi da je za opstrukciju u vezi sa postupanjem u tom slučaju odgovorna bivša VDT Ranka Čarapić, a da je šteta zbog neprocesuirane prijave po budžet iznosila 50 miliona eura.

Za opstrukciju postupka prema prijavi zavedenoj 18.12.2015. protiv premijera Đukanovića i više NN lica, a u vezi sa “izdatim garancijama bez pokrića raznim tajkunskim firmama“, koje su imale za posljedicu štetu za budžet u iznosu 200 miliona, Miličković sumnjiči lično glavnog specijalnog tužioca Katnića.

Zatim slijedi više prijava u vezi sa postupkom dokapitalizacije EPCG i otkupom dionica manjinskih akcionara EPCG obavljenim 2009. godine, ali i prijava protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše i bivšeg šefa policije Veselina Veljovića zbog primjene sile i postupka eksproprijacije zemljišta, prilikom izgradnje zaobilaznice u Maslinama, 2011. godine...

Bonus video: