Miličković pisao Katniću: Prijava zbog ponude za akcije

Miličković naveo da se nagrada za “prijavu” uplati “za žrtve režima”
2 komentar(a)
EPCG, Foto: Arhiva Vijesti
EPCG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.12.2017. 19:45h

Firma Company M&V Vasilija Miličkovića, manjinski akcionar Elektroprivrede, podnijela je juče krivičnu prijavu specijalnom tužiocu Milivoju Katniću protiv Oreste Bramantia i Frančeska Bečelia, članova borda direktora EPCG, izvršnog direktora Igora Noveljića i drugih N.N. lica “zbog osnovane sumnje da su, kao saizvršioci, na organizovan način, izvršili krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju u pokušaju”.

„Organizovana kriminalna grupa ulazi u završnu fazu pljačke državnih resursa - imovine EPCG u visini od oko 100 miliona eura, pa tu namjeru kao akcionar želim preventivno preduprijediti i spriječiti Vašim urgentnim djelovanjem“, istakao je Miličković u prijavi, i predložio tužiocu da u hitnom postupku otvori izviđaj i spriječi višemilionsku pljačku državne i imovine malih akcionara u EPCG i podigne optužnicu.

U prijavi se navodi da su 28. decembra 2016. A2A, u potpisu Oreste Bramanti, i građansko lice Aco Đukanović (brat bivšeg premijera) uputili, sada već bivšem predsjedniku borda EPCG Srđanu Kovačeviću i bivšem izvršnom EPCG Toninu Malju, zajednički predlog prodaje Elektroprivredi većinskog paketa akcija u Rudniku uglja po cijeni od 6,5 eura.

Skupština EPCG je 31.01.2017. usvojila odluku o izražavanju zainteresovanosti za ulazak u vlasničku strukturu Rudnika.

On je istakao da „potpisnici ponude Oreste Bramanti iz A2A i Aco Đukanović odlučuju i prihvataju svoju ponudu, što je zapanjujuće opasno da se dešava u CG“.

Miličković je dodao takođe da je indikativno da izvještaj o procjeni vrijednosti akcija RUPV koji je uradila revizorska kuća Dilojt „nikako da uvidi svjetlost dana i ako je završen prije nekoliko mjeseci“.

Miličkovićeva prijava juče je predata i Vladi, odnosno, premijeru Dušku Markoviću, Agenciji za sprečavanje korupcije, ali je u Upravi za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma nijesu željeli zavesti u arhivu, već su ga uputili da je pošalje poštom.

Vladu i Agenciju za sprečavanje korupcije Miličković je upoznao da se želi registrovati kao profesionalni zviždač, pozvao ih da spriječe pljačku u visini 100 miliona i od njih zatražio da nagradu koja ga sljeduje, u visini, minimum 3% a max. 5% od spriječene pljačke, uplate na račun NVO „Za žrtve režima“, koji će im naknadno dostaviti.

Bonus video: