Miličković traži da Ustavni sud poništi rješenje Vrhovnog i obnovi se sudski spor sa EPCG

“Stanovište koje je zauzeo sud može dovesti do situacije u kojoj 100 odsto vlasnik kapitala, koji nema pravo glasa, proda jednu akciju kako bi dao legitimitet pravnom poslu koji mu je inače zabranjen zakonom”, ističe se između ostalog u ustavnoj žalbi
1200 pregleda 1 komentar(a)
Vasilije Miličković, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević, Savo Prelević, Savo Prelević
Vasilije Miličković, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević, Savo Prelević, Savo Prelević

Vasilije Miličković, vlasnik firme M&V Company, koja je manjinski akcionar Elektroprivrede (EPCG), predao je Ustavnom sudu Crne Gore žalbu kojom traži da najviša sudska instanca ukine rješenje Vrhovnog suda CG od 22.10.2019. godine i dozvoli reviziju sudskog postupka protiv EPCG u vezi odluke o preuzimanju svih akcija Rudnika uglja Pljevlja.

Polovinom ove godine, prethodno je Apelacioni sud potvrdio presudu Privrednog suda da se odbije tužbeni zahtjev M&V protiv EPCG, a kojim se tražilo poništenje odluke Skupštine akcionara EPCG od 28. marta 2018. godine o preuzimanju svih akcija Rudnika uglja.

Donošenjem navedene odluke Vrhovni sud je nastavio praksu nižestepenih sudova koja se ogleda u diskriminatorskom odnosu prema žalitelju, izbjegavanje poštovanja pravnog poretka i krajnje nepravednom suđenju sa ciljem da zaštiti pobijanu odluku o kupovini akcija Rudnika uglja”, ističe se u ustavnoj žalbi.

Miličković je tokom sudskog postupka tvrdio da su odluku o preuzimanju pljevaljskog Rudnika mogli da donesu samo vlasnici 51 odsto akcija EPCG od kvoruma, odnosno vlasnici 74.821.165 akcija, a ne vlasnici 113.925 akcija, koje čine svega oko 0,087 odsto udjela EPCG, što se na kraju desilo.

Predstavnici Vlade, većinskog vlasnika EPCG i A2A bili su uzdržani prilikom donošenja ove skupštinske odluke.

“Stanovište koje je zauzeo sud može dovesti do situacije u kojoj 100 odsto vlasnik kapitala, koji nema pravo glasa, proda jednu akciju kako bi dao legitimitet pravnom poslu koji mu je inače zabranjen zakonom. Ili, na drugoj strani, manjinski akcionar se pozvati na konflikt interesa većinskih akcionara i izglasati odluku suprotno njihovim interesima, što je apsurdno i ogledalo je opasnosti koje u praksi može dovesti ovakvo, pogrešno, tumačenje zakona”, ističe se između ostalog u ustavnoj žalbi M&V Company.

EPCG je preuzela Rudnik u junu 2018, po cijeni od 6,4 eura i stopostotni je vlasnik pljevaljske kompanije. Pojedinačno najviše novca od ove transakcije, oko 12,8 miliona eura, dobio je nekadašnji suvlasnik EPCG - italijanski A2A, država oko 10 miliona eura, a brat crnogorskog predsjednika Aco Đukanović oko 3,8 miliona eura.

Bonus video: