Miličković: Trebalo je da dođu Lazović i Italijani da nam objasne razlaz

Akcije EPCG juče su na berzi vrijedjele 3,4 eura, što znači da udio Italijana (oko 54,7 miliona akcija) vrijedi oko 186 miliona eura
151 pregleda 1 komentar(a)
EPCG, EPCG skupština akcionara, Foto: Svetlana Mandić
EPCG, EPCG skupština akcionara, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 04.07.2017. 19:19h

Italijanska kompanija A2A aktivirala je “put opciju” koja predviđa prodaju njenih akcija u Elektroprivredi (41,7 odsto) Vladi po cijeni od 250 miliona eura, koja se plaća u sedam godišnjih rata od 1. maja 2018. godine.

“A2A je poslala Vladi obavještenje o put opciji predviđenim akcionarskim sporazumom od 29. avgusta 2016. godine, sa izmjenama i dopunama dana 29. marta 2017, koji se odnose na upravljanje EPCG ”, navodi se u saopštenju A2A, objavljenom na sajtu kompanije. A2A je za prodaju akcija bila angažovala investicionu banku Rotšild. Za akcije je bila zainteresovana Elektroprivreda Srbije. A2A je mogla da proda samo akcije, ne i upravljačka prava.

Za predsjednika manjinskih akcionara EPCG Vasilija Miličkovića odluka A2A nije iznenađujuća.

„ Ovdje je trebalo da dođe Vujica Lazović, koji je odbio 2009. grčki konzorcijum sa 130 miliona većom ponudom i dvije milijarde investicija i doveo A2A, i Italijani , da nam objasne razloge razlaza“, rekao je Miličković nakon jučerašnje skupštine akcionara EPCG-a.

Na Skupštini se nije pojavio niko od italijanskih partnera, osim njihovog pravnog zastupnika Miloša Komnenića koji je potvrdio aktiviranje put opcije.

Iz Ministarstva ekonomije saopštili su da je aktiviranjem put opcije zvanično počeo proces izlaska A2A iz vlasničkih i upravljačkih struktura EPCG.

“Nakon aktiviranja put opcije, A2A, u skladu sa akcionarskim ugovorom, nema više pravo na bitna rezervisana pitanja”, rekli su iz Ministarstva.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Đoko Krivokapić, naveo je da je investitor u startu donio 436 miliona eura kupovinom akcija, a sada izlazi sa cijenom od 250 miliona.

“Mislim da te akcije vrijede taj iznos, da je EPCG moćan resurs i ona na svojim računima danas generiše skoro isti iznos novaca koji država mora da plati njima za izlazak iz EPCG“, kazao je Krivokapić.

Akcije EPCG juče su na berzi vrijedjele 3,4 eura, što znači da udio Italijana (oko 54,7 miliona akcija) vrijedi oko 186 miliona eura.

Razlog što Italijani iz EPCG, nakon osam godina, odlaze „kratkih rukava“ Krivokapić vidi u izboru neadekvatnog menadžmenta.

„Poslije ova četiri mjeseca bavljenja EPCG mislim da nijesu imali dobar izbor menadžmenta, jer je riječ o kadrovima koji nijesu direktno iz sfere energetike, i da možda nijesu dali najbolji svoj iskaz. Kada su već dali toliki početni kapital, morali su da se okrenu investicionim većim projektima, da ulože dodatna sredstva“, kazao je Krivokapić.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić rekla je u nedjelju za TVCG da A2A odlazi zbog različitog gledanja na pravce razvoja energetike u Crnoj Gori u odnosu na Vladu. Ona je kazala da trenutno pregovaraju o zamjeni italijanskih menadžera u EPCG, ali to ne znači da će svi odmah otići.

Iz Ministarstva ekonomije su saopštili da je partnerstvo sa A2A je doprinijelo da je EPCG danas u boljoj poziciji nego što je bila u trenutku ulaska A2A, iako to nije u mjeri u kojoj je projektovano. Dodaju da je investirano 110 miliona eura, profit za 2013. je 35 miliona eura dok je profit 2009. je bio četiri miliona.

Poništeno pokriće gubitaka

Na vanrednoj skupštini akcionara EPCG poništene su odluke o pokriću akumuliranog gubitka, smanjenju osnovnog kapitala, isplati dividende, što je rezultiralo izmjenom Statuta EPCG. Razlog ukidanja odluka je to što za smanjenja osnovnog kapitala nije dobijeno odobrenje KHOV.

Krivokapić je kazao da su te odluke donesene da bi se akumulirani gubitak od preko 235 miliona eura pokrio iz revalorizacionih rezervi, emisione premije i iz osnovnog kapitala.

„Najveći dio akumuliranog gubitka je nastao zbog nove procjene imovine čija vrijednost nije onakva kakva je iskazana u poslovnim knjigama“, rekao je Krivokapić. Dodaje da se ukidanjem odluka stvaraju preduslovi da bilansi za 2016. budu urađeni na zakonom zasnovan način. „Kakvo je sad stanje poslovnih knjiga iskazaćemo gubitak na 31.12.2016. od 110 miliona eura. Gubitak ćemo vjerovatno pokriti iz dijela akumulirane dobiti iz 2015. (desetak miliona) i iz prošle oko 18 miliona da bi došli do akumuliranog gubitka u iznosu od oko 82 miliona“, kazao je on.

Miličković smatra da su ukinute odluke razlog da reaguje državni tužilac.

Bonus video: