Milioni se istopili jer fiskalne kase ostaju još godinu

Zamjena fiskalnih kasa iz prodavnica elektronskim uređajima (računarima) prolongirana za 1. januar 2021. jer nije nabavljen sistem za elektronsku fiskalizaciju. Vlada planirala do 17 miliona godišnje od fiskalizacije
10841 pregleda 14 komentar(a)
Poslodavci ne znaju koliko će ih novi sistem koštati, Foto: Shutterstock
Poslodavci ne znaju koliko će ih novi sistem koštati, Foto: Shutterstock

Zamjena fiskalnih kasa iz prodavnica elektronskim uređajima (računarima) koja je trebalo da startuje od 1. januara naredne godine prolongirana je za godinu - jer nije završena tenderska procedura na kojoj će se nabaviti sistem za elektronsku fiskalizaciju gotovinskih i bezgotovinskih transakcija.

Iz Poreske uprave za “Vijesti” nijesu mogli da preciraju kada će se cjelokupna procedura završiti, dok iz Unije poslodavaca poručuju da je njihov stav i dalje da zamjena fiskalnih kasa iz prodavnica elektronskim uređajima (računarima) neće suzbiti problem sive ekonomije, kao i da su i dalje prisutne neke dileme u vezi s primjenom tog zakona, među kojima je i ta što ne znaju kako elektonski uređaj izgleda i koliko košta.

Ministar finansija Darko Radunović, ranije je u Skupštini izjavio da bi fiskalizacija na godišnjem nivou trebalo da donese od 13 do 17 miliona eura u državnu kasu.

Nadzor Svjetske banke

Fiskalizacija podrazumijeva da novi elektronski uređaji (računari) budu povezani sa sistemom u Poreskoj upravi i prodavci će prije izdavanja svakog računa kupcu, za tu radnju tražili odobrenje od PU, a cijeli proces bi trajao nekoliko sekundi.

“Za realizaciju projekta elektronske fiskalizacije neophodno je obezbjeđivanje tehničkih preduslova kod poreskih obveznika i u PU. To podrazumijeva nabavku softverskog i hardverskog rješenja kojim će se omogućiti sprovođenje fiskalnog servisa, odnosno prenos podataka o izvršenom prometu na server PU. Tender za nabavku sistema za elektronsku fiskalizaciju gotovinskih i bezgotovinskih transakcija u realnom vremenu objavljen je po usvajanju zakona. Time je stvoren zakonski osnov za sprovođenje sistema elektronske fiskalizacije i to 12. avgusta ove godine. Pošto je projekat elektronske fiskalizacije obuhvaćen projektom “Reforma poreske administracije u Crnoj Gori”, kao njegova četvrta komponenta, tenderska procedura se sprovodi po procedurama Svjetske banke, kroz zajam kroz koji se projekat finansira”, kazali su u PU.

Dodaju da će tenderska procedura zavisiti od ocjenjivanja (evaluacije) već pristiglih ponuda, eventualnih žalbi ponuđača i potrebe za eventualnim ponavljanjem tenderskog postupka u slučaju da nijedna od dostavljenih ponuda ne ispuni u potpunosti zahtjeve definisane tehničkom specifikacijom. Iz PU nijesu saopštili koliko je pristiglih ponuda na tenderu.

“Rok za dostavljanje ponuda u tenderskom postupku bio je 30 radnih dana, a u cilju dobijanja većeg broja ponuda produžen je tender za još sedam dana. Evaluaciona komisija je razmotrila dobijene ponude i narednih dana očekuje se njen izvještaj ukupan planirani budžet za primjenu Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga je 4,8 miliona, od kojeg je dio opredijeljen za nabavku sistema za elektronsku fiskalizaciju” kazali su iz PU. Dodali su da će odlaganje datuma puštanja sistema elektronske fiskalizacije do 1. januara 2021. godine omogućiće sprovođenje postupka nabavke po najvišim standardima, kao i usvajanje podzakonskih akata i pravovremenu pripremu poreskih obveznika.

Nedoumice

Poslodavci ističu da s obzirom na to da je veliki broj privrednika zainteresovan za fiskalizaciju, kao i za to da postoji veliki broj nedoumica na koje nijesu imali odgovore od nadležnih organa, postojala je potpuno opravdana bojazan da pripreme za početak primjene zakona neće biti sprovedene na odgovarajući i blagovremen način.

“UPCG je zbog toga u septembru ove godine uputila Savjetu za konkurentnost zahtjev za odlaganje početka primjene tog zakona. Od brojnih dilema koje su se pojavile i još uvijek su prisutne, zbog kojih smo i tražili odlaganje primjene, izdvojili bismo to što poreskim obveznicima u ovom trenutku nije poznato kako izgledaju elektronski naplatni uređaji, niti koja je njihova cijena (usljed čega nije moguće sagledati finansijski uticaj fiskalizacije na privredu). Nedoumica je kada, kako i gdje je moguće nabaviti te uređaje, softver (fiskalni servis) koji je ujedno i osnova buduće fiskalizacije nije poznat. Zakon donosi mnogo novina u toj oblasti i isto toliko, praktično, prenosi važna pitanja u vezi s uređenjem podzakonskih akata, koji su još u fazi izrade. To znači da ne bi bilo vremena da se obveznici fiskalizacije upoznaju sa procedurama i obavezama, koje će iz zakona proisteći do početka primjene”, objasnili su iz PU. Poslodavci vjeruju da će biti otklonjene i druge sporne situacije za koje trenutno ne postoji rješenje, a koji bi se neminovno pojavljivali u praksi.

“Kada govorimo o borbi protiv sive ekonomije kao jednom od osnovnih razloga predlagača zakona da započne sa projektom fiskalizacije, UPCG ostaje pri svom stavu da će fiskalizacija samo parcijalno djelovati prema rješavanju ovog velikog problema, s obzirom da je adresirana ka onim subjektima koji već imaju registrovana preduzeća i kao takvi su i do sada bili vidljivi nadležnim državnim organima. U skladu sa tim, pozitivan efekat fiskalizacije ogledaće se u povećanju fiskalne discipline privrednih subjekata, i to na način što će doći do većeg evidentiranja prometa kod poreskih obveznika, koji to do sada nijesu radili. Sa druge strane, fiskalizacija neće ni na koji način obuhvatiti one subjekte koji posluju u domenu neformalne ‘sive’ ekonomije, s obzirom da nijesu ni registrovani niti su na bilo koji način evidentirali promet, što, u kontekstu priče o sivoj ekonomiji, ostaje veliki problem i izazov sa kojim će se nositi i država i realni sektor, ali i društvo u cjelini”, poručuju iz UPCG-a.

Bonus video: