Đukanović duguje Budvi 111 hiljada eura - Vijesti.me
PORESKI DUG FIRME PREDSJEDNIKA CRNE GORE

Đukanović duguje Budvi 111 hiljada eura

Opština osam mjeseci drži pod blokadom firmu predsjednika države jer nije platila porez za zemljišni kompleks od dva hektara u podnožju brda Košljun

Atraktivno zemljište na Košljunu
Atraktivno zemljište na Košljunu (Foto: Vuk Lajović)

Ni osam mjeseci od kada je blokirala račun kompanije “Global Montenegro”, Opština Budva ne može da naplati 111 hiljada eura, koliko iznosi poreski dug firme predsjednika države Mila Đukanovića.

To potvrđuje i najnoviji izvještaj Centralne banke Crne Gore o preduzećima čiji se računi nalaze pod blokadom.

Na spisku blokiranih firmi na dan 31. januar, partnerska firma Đukanovića i njegovog prijatelja Vuka Rajkovića, u blokadi je 247 dana sa dugom od 111.887,83 eura.
Firma šefa države duguje Opštini Budva na ime poreza na nepokretnost, koji nije platila za zemljišni kompleks od dva hektara koji posjeduje u podnožju brda Košljun na ulazu u Budvu.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva, prošle godine od Centralne banke zatražila je blokade račune više od 40 kompanija, među kojima i “Global Montenegro” koje nijesu platile porez na nepokretnost.

Ta opštinska služba uspjela je prošle goodine da naplati rekordnih 14 miliona eura na ime poreza i time oobezbijedi punu opštinsku kasu za isplatu brojnih obaveza.

Đukanovićeva firma praktično godinama kuburi sa plaćanjem poreza.

Kompanija je bila u blokadi gotovo tri godine, sve dok nije krajem 2017. izmirila više od 60 hiljada duga prema Opštini. Nakon toga je krajem 2018. ponovo dospjela na listu blokiranih preduzeća zbog duga od 192 hiljade eura. Opština je 2019. prinudno naplatila oko 100 hiljada eura poreskog duga, ali ostao je dug od nekih 92.000, koji je sa kamatom dostigao 111 hiljada eura.

U katastarskoj evidenciji još je aktivna hipoteka Opštine Budva na iznos od 92.861,11 eura. “Global Montenegro” ne može se pohvaliti ni poslovanjem, jer je firma 2018.godinu, kako je naznačeno u finansijskom iskazu dostvaljenom Poreskoj upravi, poslovala sa gubitkom od čak 247 hiljada eura. Ukupni gubitak firmi, koji je akumiliran godinama unazad dostigao je 3,9 miliona eura, a vrijednost imovine firme je svega tri miliona eura.
Udio Vuka Rajkovića u firmi “Global Montenegro“, kako i dalje stoji u Centralnom registru privrednih subjekata, je na prodaji, a javni izvršitelji su dva puta tokom 2016. donosili rješenja o prodaji udjela Rajkovića.

Lider DPS-a je sa Rajkovićem osnovao firmu “Global Monteegro”, koja je trgovala zemljišni kompleks u Budvi krajem februrara 2007. od starobudvanske porodice Rucović. Đukanović u nekoliko navrata je objašnjavao da je firma novac za kupovinu atraktivnog kompleksa obezbijedila je zahvaljujući kreditu od pet miliona eura koji je podigao kod Hipo Alpe Adri banke

Kredit je uzet 14. februrara 2008. od pogoričke Hypo Alpe Adria banke, a godinu kasnije aneksom ugovora, on bio “premješten” u nadležnost Hypo Alpe Adria Bank Development,
Banka je svih prethodnih godina imala upisanu hipoteku na zemljišnim parcelama, da bi početkom marta prošle godine “osvanula“ u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine nova hipoteka na imovinu “Global Montenegra“.

“Hipoteka u iznosu od 5.000.000 eura u korist novog hipotekarnog povjerioca Heta Asset Resolution sa zabranom otuđenja bez saglasnosti hipotekarnog povjerioca“, navodi se kao teret upisan u katastru na imovinu “Global Montenegra“.

Đukanovićeva i Rajkovićeva firma je uzela još jednu kreditnu liniju u iznosu od 625.410 eura kod iste banke i to, kako se navodi u katastarskoj evidneciji, 24. oktobra 2010.
Đukanović je još u aprilu 2013. kada je prodao akcije u Prvoj banci i zaradio million eura najavio da će prodati i zemlju na Košljunu, ali do danas u katastarskoj evidenciji nije došlo do promjena vlasnika.

Riječ je o atraktivnom placu, jer je na parceli važećim Detaljnim urbanističkim planom “Podkošljun“ ucrtan rezidencijalni kompleks od nekih 40 vila. Predviđeno je da ukupno bude izgrađeno oko 150 apartmana bruto- građevinske površine 27 hiljada kvadrata.


Vidi sve komentare