Ministarstvo predlaže uvođenje neradne nedjelje u trgovinama

“Kroz podzakonske akte će se donijeti rješenja za izuzetke i ono što su osnovne životne potrebe građana”, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije
1245 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo ekonomije uputilo je Vladi Predlog izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se uvodi neradna nedjelja.

Iz Ministarstva su kazali da će se u sektoru trgovine, koji zapošljava 37 hiljada ljudi, nedjelja kroz predloženo zakonsko rješenje proglasiti neradnom.

“Kroz podzakonske akte će se donijeti rješenja za izuzetke i ono što su osnovne životne potrebe građana”, navodi se u saopštenju.

Uvođenjem neradne nedjelje poslodavci će moći znatno da povećaju produktivnost rada, smanje troškove održavanja i redovne troškove usluga.

“S tim u vezi, ovakvo zakonsko rješenje ne može uticati na smanjenje broja radnika, već se poslovi mogu ravnomjerno raspoređivati na radne dane, a zaposleni u trgovini imati neradnu nedjelju kao što imaju zaposleni u ostalim djelatnostima”, rekli su predstavnici Ministarstva.

Oni su dodali da na taj način utiču pozitivno na opšte ekonomske aktivnosti i kvalitet života pojedinca, porodice i društva.

“Ni u kom slučaju ovakvo zakonsko rješenje neće uticati na snabdjevenost potrošača, već isključivo na promjenu dosadašnjih navika u smislu da će nabavku obavljati ostali danima”, kazali su iz Ministarstva.

Predloženim izmjenama zakona uvode se i druge novine koje olakšavaju poslovanje trgovcima.

Izmjena zakona pokrenuta je na inicijativu poslodavaca i Privredne komore (PKCG), koju su podržali sindikati i udruženja potrošača.

Bonus video: