Mladi Poljak u magistarskom radu bavi se problemima crnogorske ekonomije

Crnogorska ekonomija se ispostavila interesantna za magistarski rad, a Krišek je pomoć oko rada dobio i od profesora sa fakulteta u Podgorici
0 komentar(a)
poljak_1, Foto: Arhiva “Vijesti”
poljak_1, Foto: Arhiva “Vijesti”
Ažurirano: 22.08.2011. 19:20h

Mladi diplomirani ekonomista iz Krakova u Poljskoj Krišek Rog je odlučio da se u svom magistarskom radu bavi Crnom Gorom, a nakon izrade objaviće rezultate i pokušati da objasni, kako kaže, neke nedoumice u vezi sa domaćim ekonomskim sistemom i uticajem svjetske ekonomske krize.

Njegova tema nosi naslov "Analiza efekta "zaraze" tokom krize u odabranim zemljama", a u izboru su se, osim Crne Gore, našle i Mađarska, Velika Britanija i Poljska.

Rog će pokušati da ekonometrijskim metodama analizira i objasni kako se kriza širila od SAD ka Evropi.

"Kriza je, naravno, različito uticala na izabrane države, a i ekonomije analiziranih zemalja su drugačije", kaže Rog za “Vijesti”.

Pošto rad još nije završen, Rog je obećao da će nakon završetka rada poslati svoje zaključke, i da se nada da će moći da objasni sadašnje nedoumice u vezi sa crnogorskom ekonomijom

Temu za rad je predložio Rogov mentor, profesor Mateuš Pipien, koji je i ekonomski savjetnik u Nacionalnoj banci Poljske.

Na pitanje zašto je izabrao baš Crnu Goru, Rog je rekao da mu je bila potrebna mala država za analizu, a da je Crna Gora izabrana, jer je on od marta do juna ove godine bio na razmjeni u Crnoj Gori i nastavu je pohađao na Ekonomskom fakultetu u Podgorici.

Crnogorska ekonomija se ispostavila kao vrlo interesantna za analizu, a pomoć oko rada je dobio i od nekih profesora sa fakulteta u Podgorici.

Prve analize su pokazale da se Crna Gora mnogo više razlikuje od ostalih država, nego što je to Rog očekivao.

"Izgleda kao da Crna Gora nema ništa zajedničko sa globalnom ekonomijom, korelacije između SAD i Crne Gore su skoro jednake nuli, dok je u drugim državama to razumnih 0,4 do 0,8", ocijenio je Rog, dodajući da je objašnjenje tog uticaja glavni fokus jednog dijela rada.

Pošto rad još nije završen, Rog je obećao da će nakon završetka rada poslati svoje zaključke, i da se nada da će moći da objasni sadašnje nedoumice u vezi sa crnogorskom ekonomijom.

Krišek Rog je na magistarskim studijama na Univerzitetu u Krakovu, Ekonomski fakultet, odsjek za ekonometriju.

Bonus video: