Montenegro Airlines teret za državnu kasu

Državna pomoć prošle godine bila 28,03 miliona eura
0 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Zoran Đurić
Odbor za ekonomiju, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.09.2015. 16:17h

Predsjednik Komisije za kontrolu državne pomoći Mitar Bajčeta u narednom periodu ne očekuje da bi neka garancija države mogla biti aktivirana, ali je naglasio da garancija državnom avioprevozniku Montenegro erlajnsu (MA) ostaje opterećenje za budžet.

"Jedina garancija koja je opterećenje trenutno u budžetu je ona koja je data MA. To preduzeće je došlo na restrukturiranje kod Komisije 2012. godine. U posljednje tri godine nijedno ministarstvo se nije javilo kao davalac koji bi pomogao neku firmu u poteškoćama u poslovanju što je pozitivan trend“, rekao je Bajčeta juče na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet koji je razmotrio prošlogodišnji izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći.

Izvještaj nije dobio potrebnu većinu da bi bio usvojen. Vlada je nacionalnom avioprevozniku dala garanciju u 2011. godini od 9,6 miliona eura.

Aleksandar Damjanović (SNP) pitao je Bajčetu ima li Komisija procjenu da li neka garancija može doći na naplatu. On je konstatovao da nema promjene u načinu davanja državne pomoći i njenoj strukturi i da se dvije trećine odnosi na opštine Bar, Podgorica i Cetinje.

Dodijeljena državna pomoć u prošloj godini je iznosila 28,03 miliona eura.

Almer Kalač (BS) ocijenio je da nijesu napravljeni pomaci kada je riječ o raspodjeli novca po regionima. Bajčeta je objasnio da postoje regionalna, horizontalna i sektorska pomoć, a da nema pomoći po opštinama.

Odbor nije usvojio ni prošlogodišnji izvještaj o realizaciji strategije regionalnog razvoja.

Prema Vladinoj računici za ravnomjerni regionalni razvoj prošle godine je potrošeno 193,91 milion eura.

Savjetnik ministra ekonomije Miodrag Latković saglasio se sa stavom lidera SNP-a Srđana Milića da je neusklađenost obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada jedan od veći problema regionalnog razvoja.

Latković je naveo da Ministarstvo nije zadovoljno očekivanim rezultatima u primjeni Strategije regionalnog razvoja.

Bonus video: