Montenegro erlajns se može spasiti i biće dobar

Aerodrome treba zadržati a MA osloboditi duga i dokapitalizovati, naveo je u novoj kolumni Alen Šćuric
5323 pregleda 13 komentar(a)
MA, Foto: Www.planespotters.net
MA, Foto: Www.planespotters.net

Želi li Crna Gora da zadrži svoju nacionalnu aviokompaniju, a trebalo bi, onda je mora očistiti od svih dugova, te investirati bar 10 dodatnih miliona eura da joj omogući savremenu opremu, dostatne resurse i konkurentne uslove za profitabilno letjenje u vrlo teškoj konkurenciji 50-ak kompanija koje lete sa najsavremenijim avionima”, kazao je Alen Šćuric, analitičar aviosaobraćaja iz Zagreba u nastavku svoje kolumne “Je li Crna Gora naučila na fijasku Slovenije” na specijalizovanom portalu o vazduhoplovstvu tangosix.rs

On je naveo da Montenegro erlajns, prema najavi Vlade, mora ići u rekonstrukciju i to vrlo hitno.

“Plan je bio da se to desi 2019. i traje do 2020, no, kao i sve u vazduhoplovstvu Crne Gore očito je isto prolongirano. Vlada planira uložiti 20 miliona eura i vrlo vjerojatno otpisati još toliko poreznih dugova, kao i dugove prema drugim javnim poduzećima. Bojim se da to neće biti dovoljno za ozbiljno restrukturiranje”, naveo je Šćuric predlažući brisanje svih dugova uz dodatnu dokapitalizaciju od najmanje deset miliona eura, smanjenje broja zaposlenih i ekonomičniji red letjenja i odabir destinacija.

On je navao da Crna Gora zavisi od turizma a da razvoj te grane privrede zavisi od avionskog saobraćaja, jer su u druge saobraćajne veze drumske i željezničke u lošem stanju.

“Slovenački primjer je pokazao da nacionalnu aviokompaniju i aerodrome treba gledati kao cjelinu, te imati jedinstvenu strategiju za avionski saobraćaj države, kako se ne bi desio slučaj potpunog kolapsa kakav se prije mjesec dana desio u Sloveniji”, naveo je Šćuric.

On je kazao da je MA od 2017. godine poboljšao poslovanje i značajno smanjio gubitke.

“Jasno je da kompanija zavisi od državnih subvencija koje je do sada dobivala po raznim osnovama od dotacija, do otpisivanja dugova. Do konkretnih iznosa nisam uspio doći, no dobio sam izjavu kompanije po kojoj su sva sredstva koja su dobili od države u prošloj godini usmjerena isključivo na plaćanje starih obveza iza prethodnih godina, tj. da financijski rezultat nije napumpan dotacijama države”, naveo je Šćuric.

Značajni dugovi kompanije se odnose na porez i obaveze drugim državnim kompanijama.

“Što god da se desi sa MA ovaj dug će se preliti na poreske obveznike. Planira li Crna Gora prodati MA morat će ga restrukturirati. A to pak znači preuzimanje duga od 89,8 miliona eura, uvećanog za dug iz 2019. To je još uvijek manje od 140 miliona eura koliko je Hrvatska potrošila na restrukturiranje Croacije ili pak na 248,5 miliona koliko je dugova Jata preuzela Srbija prilikom osnivanja Air Serbie”, kazao je Šćuric navodeći i da će u slučaju gašenja kompanije većina ovog duga opet pasti na teret države.

On je ponovio da matematika pokazuje da Crna Gora ne treba dati aerodrome pod koncesiju već da njihov prihod ulaži u njihov razvoj kako bi u planiranih 30 godina zakupa zadržala očekivani prihod od 800 miliona eura.

SD traži referendum o aerodromu Tivat

Odbornik Socijaldemokrata u SO Tivat Igor Petković najavio je juče da će ta partija zatražiti raspisivanje lokalnog referenduma u Tivtu u vezi namjere Vlade da aerodrom Tivat da u 30-godišnju koncesiju. Vlada, koju čini i SD, prije nekoliko dana započela je pretkvalifikacioni postupak za izbor koncesionara za aerodrome Tivat i Podgorica.

Petković, čija partija u Tivtu čini lokalnu vlast sa DPS-om i HGI-om je juče na sjednici lokalnog parlamenta ocijenio da će grad Tivat u poslu na kome insistira Vlada, pretrpjeti štetu od najmanje 30 miliona eura, kao i da je koncesioni akt nezakonit.

Bonus video: