Na provjeri četiri prijave za ekonomsko državljanstvo

Sekretarijat za razvojne projekte obrađuje aplikacije koje sadrže lične podatke osoba koje su strani državljani i koji ne mogu biti javni
4801 pregleda 0 komentar(a)
Biće dostupno 2.000 pasoša (Ilustracija), Foto: N. Mandić, N. Mandić
Biće dostupno 2.000 pasoša (Ilustracija), Foto: N. Mandić, N. Mandić

Sekretarijat za razvojne projekte (SRP) dobio je ukupno četiri aplikacije za sticanje crnogorskog pasoša u okviru Vladinog programa ekonomskog državljanstva i trenutno ih provjerava.

Iz SRP-a su “Vijestima” zvanično kazali da su za prvu aplikaciju koju su dobili u oktobru nakon pregleda uputili zahtjev za dopunu nedostajuće dokumentacije u skladu sa Zakonom o upravnom postupku.

“Zato konačna odluka, odnosno obrada aplikacije, u daljem zavisi od navedenog i nije moguće precizno odrediti očekivano vrijeme završetka. Sekretarijatu su dostavljene još tri aplikacije koje su isto u proceduri obrade”.

Iz Sekretarijata nijesu naveli imena aplikanata. Ranije je objašnjeno da aplikacija sadrži lične podatke osoba koja nijesu državljani Crne Gore i koji ne mogu biti javni.

“Program sticanja crnogorskog državljanstva putem ulaganja teče očekivanom dinamikom i u skladu sa predviđenim procedurama”, kazali su u Sekretarijatu.

Vladin program ekonomskog državljnastva startovao je u januaru ove godine i tim projektom rukovodi SRP. Iz izvršne vlasti obećali su da će imena svih koji dobiju pasoš Crne Gore kroz program biti dostupna javnosti.

Ukupno će biti dostupno 2.000 pasoša. Vladin plan je da zainteresovani za crnogorski pasoš ulažu u razvoj projekata u oblasti turizma, poljoprivrede i prerađivačke industrije, odnosno u projekte za koje Vlada da saglasnost.

Vlada u okviru projekata iz turizma dala u junu saglasnost za projekat izgradnje hotela u Kolašinu čiji je investitor preduzeće “Kolašin Resort & Spa”, osnovano 2016. godine kao akcionarsko društvo. Osnivač tog preduzeća je privredno društvo “Oriental Management Ine”, u vlasništvu Mohameda Abdula Alima Kovdurija.

Prema podacima iz Centralnog registra, “Oriental Management Inc“ je of-shore firma iz Malezije.

Predstavnici vlasnika u bordu direktora firme “KolašinResort & Spa” i potencijalni novi crnogorski državljani su Rowshan Ara Chowdhury, Mohammed Abdul Alim Chowdhury i Salim Chowdhury Nirjhor.

Privredno društvo „Kolašin Resort & Spa” planira izgradnju hotelskog kompleksa sa četiri zvjezdice u Kolašinu, predračunske vrijednosti 11.360.959 eura. Navode i da će se realizacijom investicije stvoriti mogućnosti za 66 novih radnih mjesta

Izvršna vlast je početkom ovog mjeseca prihvatila još tri projekta iz oblasti turizma na osnovu kojih će investitori moći dobiti ekonomsko državljanstvo. Prihvaćen je projekat firme “CG Resort”, iza koje stoje ruski investitori, za gradnju hotela u Kolašinu, kao i predloži “Adriatic propertis” Vei Seng Pol Pua sa hotelom “Kraljičina plaža” u Miločeru i firme “Durmitor hotel and villas” Petrosa Statisa sa hotelom “Durmitor” na Žabljaku. U dokumentacije je navedeno da je Pua dokazao da na računu u Univerzal banci ima više od 20 miliona, a Statis u toj svojoj banci ima više od 10 miliona eura. Njih dvojica već imaju crnogorsko državljanstvo, pa se postavlja pitanje da li ga sada traže za nekog iz svojih firmi preko ovog projekta.

Aplikant može steći državljanstvo ako je na ESCROW račun položio 100.000 eura za razvoj manje razvijenih opština, za namjenu iz člana 18 Zakona o regionalnom razvoju. Može ga steći i ako je na ESCROW račun uplatio najmanje 450.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u Podgorici ili primorskom regionu, ili iznos od najmanje 250.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u sjevernom ili središnjem regionu Crne Gore, osim Podgorice. Aplikant mora da položi 15.000 eura za sebe, po 10.000 za najviše četiri člana porodice i po 50.000 za svakog narednog člana porodice.

Bonus video: