Najveći ilegalni hotel u Budvi: Luksuzni WOW čeka stav Krapovića

Od legalizacije najveće nelegalne građevine u Budvi opština treba da inkasira oko dva miliona eura, od čega miliona za komunalije
1379 pregleda 6 komentar(a)
hotel Wow, Foto: Vuk Lajović
hotel Wow, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 07.03.2018. 20:00h

Šefovi pet odborničkih klubova iz redova vlasti Demokrata, DF-a, SNP- a i opozicije DPS i SD-a tražili su da se u dnevni red predstojećeg sjednice lokalnog parlamenta (12. marta) uvrsti i odluka o davanju saglasnosti na legalizaciju 12-spratnog luksuznog WOW kondo hotela, u samom srcu Budve kod gradske pošte.

Od legalizacije najveće nelegalne građevine u Budvi, opština bi trebalo da inksira gotovo dva miliona eura. Novi zakon o prostornom planiranju i izgradnji objekata predviđa da se legalizuju objekti koji su predviđeni planskim dokumentom, čime kondo hotel ispunja uslove.

Investitor, firma WOW , je godinama unazad tražila dobijanje građevinske dozvole, ali su neriješeni imovinski odnosi na relaciji opština i staromještanska porodica na čijoj se zemlji gradi višespratnica, doveli do toga da je Ministarstvo održivog razvoja u nekoliko navrata odbijalo da je izda.

Ta odluka je 2016. godine trebalo da se nađe pred odbornicima tadašnje gradske vlasti, kojom je investitor trebalo da odmah u gradsku kasu uplati 780 hiljada eura. Time bi izmirio obavezu prema opštini, jer je iskoristio sve koeficijente o izgrađenosti koji su predviđeni važećim DUP-om za tu parcelu.

Urbanističku parcelu na kojoj je izgrađen WOW kondo, čine katastarske parcele staromještanske porodice i Opštine, s tim što je na opštinskoj parceli predviđen put.

Prije dvije godine odluka je povučena, iako je postojalo saglasje unutar lokalnog DPS. Investitor od tada pokušava da se dogovori sa opštinom da se odluka usvoji i da izmiri obaveze, a novim zakonom i započne proces legalizacija za šta bi za komunalije dodatno platio još milion eura.

Ključne vladajuće stranke, postigle su načelni dogovor da se dugogodišnji problem riješi. Sekretarijat za urbanizam juče je dao mišljenje da se odluka o legalizaciji može uvrstiti u dnevni red.

Šef lokalnog parlamenta Đorđije Vujović kazao je za „Vijesti“ da je prema skupštinskom poslovniku neophodno je da mišljenje da i predsjednik opštine Dragan Krapović da bi se odluka uvrstila u dnevni red. „Dobio sam predlog šefova klubova, ostaje jedino i da predsjednik Krapović da svoje mišljenje i odluka da se nađe pred odbornicima“, kazao je Vujović.

Ako se i ovoga puta gradska uprava ogluši i prolongira donošenje odluke, epilog bi mogao biti i sudski proces, a investitor najavljuje tužbu za naknadu milionske štete.

Bonus video: