Nema pojeftinjenja goriva: Još uzimaju 50 hiljada dnevno

Od početka primjene nezakonite uredbe od kupaca uzeto skoro 10 miliona eura
97 pregleda 34 komentar(a)
pumpa, gorivo, Foto: Zoran Đurić
pumpa, gorivo, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.10.2015. 05:17h

Odluka Ustavnog suda kojom je ukinuta naknada od sedam centi po litru goriva mogla bi biti objavljena u Službenom listu tokom naredne sedmice, a najduže za desetak dana. Danom objave prestaće da važi nezakonita odluka Vlade i za sedam centi će pojeftiniti eurodizel i dvije vrste benzina 95 i 98, na koje je bila uvedena ova naknada.

Prema dosadašnjim podacima o naplati ove naknade može se zaključiti da svaki dan, prema grubim procjenama, koliko je još u primjeni, ova uredba kupce ovih naftnih derivata košta oko 50 hiljada eura.

Iz Ustavnog suda juče je “Vijestima” saopšteno da su odluke suda sa sjednice od srijede na redakcionoj komisiji, nakon čega će biti poslate Službenom listu. Redaktura odluka, kako su naveli, može da traje od dva dana do dvije sedmice, ali će ova imati prioritet i u što kraćem roku biće poslata Službenom listu.

Urednik Službenog lista Mihajlo Zečević kazao je “Vijestima” da imaju zakonski rok od deset dana da objave akte koje dobijaju, ali to obično traje kraće.

“Odluke Ustavnog suda obično objavljujemo dva do tri dana od kada ih pošalju”, kazao je Zečević.

Ustavni sud je u srijedu proglasio neustavnom Vladinu dopunu Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata kojom je uvedena naknada od pet centi po litru goriva za autoput i od dva centa za reprezentativni sport.

Prema Zakonu o Ustavnom sudu njegove odluke ne važe retroaktivno, pa novac koji je Vlada nezakonito uzimala od građana proteklih skoro šest mjeseci ne mora da vrati kupcima. Vlada je ovu uredbu donijela 16. aprila ove godine, a cijene goriva su za sedam centi povećane 21. aprila. Predlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti dopunjene Uredbe dva dana kasnije podnijeli su nezavisni poslanici Neven Gošović, Velizar Kaluđerović, Obrad Gojković, Mladen Bojanić i Dritan Abazović. Inicijativi se pridružila i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora a desetak dana kasnije i SNP.

U spornoj uredbi Vlada se nije pozvala ni na jedan zakon već na uredbu o radu Vlade, koja ne omogućava uvođenja naknada. Vlada može uvesti nove naknade ili povećati postojeće samo ako je nekim zakonom ovlašćena to da uradi. Tada nije bilo zakona koji predviđa ove naknade, a nema ga ni sada. Nakon što je Vlada usvojila spornu uredbu, ministar finansija Radoje Žugić i premijer Milo Đukanović su tvrdili da je ona zakonita. Đukanović je tada kazao da su odlučili da ovim dodatno oporezuju gorivo jer je luksuzna roba.

Prema podacima SNP-a Vlada je do 6. oktobra od ovih naknada prihodovala ukupno 9,56 miliona eura. Predsjednik SNP-a Srđan Milić predložio je da se građani obeštete tako što bi u narednih šest mjeseci gorivo bilo dodatno jeftinije za sedam centi. Iz SNP-a su najavili da će podnijeti još jednu inicijativu Ustavnom sudu, koja se tiče takse na radio prijemnike.

Ne pominju vraćanje para građanima

Iz Ministarstvo finansija juče nijesu konkretno odgovorili na pitanja “Vijesti” šta namjeravaju da urade povodom odluke Ustavnog suda i da li će građanima biti nadoknađen iznos koji su platili po osnovu takse, već su citirali odluku Ustavnog suda:

“U saopštenju Ustavnog suda od 14. 10. 2015. godine navedeno je sljedeće 'u predmetu U-II broj 14/15, 15/15 i 19/15, Ustavni sud je donio odluku kojom se utvrđuje da Uredba o dopuni Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivate koju je donijela Vlada, nije u saglasnosti s Ustavom i zakonom i prestaje da važi danom objavljivanja ove odluke i odbacuje zahtjev za obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji obračuna naknade na osnovu osporene Uredbe”, odgovorili su iz Ministarstva.

Zahtjev za privremenu obustavu izvršenja tražili su poslanici u aprilu kada su poslali predlog Ustavnom sudu.

Bonus video: