Nenezić: Mamulu završavamo do kraja 2019., muzej prioritet

“Mamula Montenegro je za početak registrovana u Tivtu, da bismo iskoristili postojeće resurse angažovane na projektu Luštica Bay, ali ćemo otvoriti i kancelariju u Herceg Novom čim se stvore uslovi za to”, najavio je Nenezić
607 pregleda 17 komentar(a)
Predrag Nenezić, Nebojša Popović, Foto: Zoran Đurić
Predrag Nenezić, Nebojša Popović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.07.2016. 06:03h

Švajcarska kompanija Orascom Hotels Management AG (OHM) osnovala je u Crnoj Gori podružnicu OHM Mamula Montenegro DSD, koju će predvoditi bivši ministar turizma i zaštite životne sredine Predrag Nenezić.

Ovlašćeno lice u novoj kompaniji je Nenezić, a ovlašćeno lice za pravne poslove Nebojša Popović.

“Prvi koraci su definisanje i okupljanje tima stručnjaka koji bi obezbijedio da kompanija počne sa pripremama neophodnim za izradu glavnog i konzervatorskog projekta, na bazi uslova koje smo dobili od Uprave za zaštitu spomenika. Naš prioritet će biti uspostavljanje muzeja kao jedinice koja među prvima treba da bude formirana u tvrđavi Mamula. Očekujemo da bi rekonstrukcija mogla da bude završena u drugoj polovini 2019. godine”, izjavio je Nenezić “Vijestima”.

U Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS) kompanija Mamula Montenegro je registrovana 9. juna kao dio stranog društva (DSD) sa sjedištem u Radovićima u Tivtu.

“Mamula Montenegro je za početak registrovana u Tivtu, da bismo iskoristili postojeće resurse angažovane na projektu Luštica Bay, ali ćemo otvoriti i kancelariju u Herceg Novom čim se stvore uslovi za to”, najavio je Nenezić.

Nenezić je član Odbora direktora kompanije Luštica Development koja na tivatskom dijelu poluostrva Luštica razvija projekat integrisanog turističkog grada Luštica Bay vrijedan 1,1 milijardu eura. Preduzeće je u zajedničkom vlasništvu švajcarske kompanije Orascom Development Holding, koja ima 90 odsto akcija, i Vlade Crne Gore.

Nenezić je bio ministar turizma od 2001. godine do 2010. godine, nakon čega je napustio državnu administraciju.

Popović, koji je direktor za pravne poslove u kompaniji Luštica Development, bio je pomoćnik ministra turizma i direktor državnog Sekretarijata za razvojne projekte.

Orascom je 23. februara prošle godine potpisao ugovor o dugoročnom, odnosno zakupu na 49 godina ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula na ulazu u Bokokotorski zaliv, u čiju rekonstrukciju planira da uloži 15 miliona eura.

Program izgradnje predviđa rekonstrukciju i konzervaciju tvrđave koja će biti preuređena u boutique hotel sa 23 hotelske sobe, recepcijom muzejom, restoranom, kafeima, šopom, malim spa centrom, klubom za vodene sportove i privezištem.

Projekat mora biti realizovan u roku od 18 mjeseci od dana izdavanja građevinske dozvole.

Prema ugovoru, uz investicije Orascom plaća godišnji zakup zemljišta 1,5 eura po kvadratnom metru i 0,9 eura za zakup akvatorijuma. To je 50 odsto više od tenderom minimalno traženog iznosa.

Egipatski biznismen Samih Saviris, koji je većinski vlasnik kompanije Oraskom, izjavio je, kada je ugovor potpisan, da ono što se projektom planira nazivaju muzejem u okviru Mamule.

On je rekao da će taj projekat pomoći da se ostvari ono što je bila prvobitna namjera kada se krenulo sa projektom Luštica, a to je da se doda nova destinacija.

Bonus video: