Nurkovićev dopis doveo do obrta u parnici protiv Aerodroma Crne Gore

Iz Ministarstva finansija su sudu pisali da je uništen dokument o saglasnosti za produžetak ugovora za fri-šopove, a advokat tvrdi da je ministar saobraćaja dostavio odluke
5872 pregleda 3 komentar(a)
Advokat tvrdi da je dostavio dokaze u korist Regala: Nurković, Foto: Boris Pejović
Advokat tvrdi da je dostavio dokaze u korist Regala: Nurković, Foto: Boris Pejović

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković dostavio je Privrednom sudu Crne Gore odluku po osnovu koje je zakup slobodnih carinskih prodavnica (fri-šopova) na aerodromima u Podgorici i Tivtu produžen na dodatnih pet godina kompaniji Regal Impex, kao i mišljenje Ministarstva finansija iz 2011. na osnovu kojeg je došlo do produženja tog ugovora. To je juče sopštio advokat Regala Vladan Bojić, nakon izlaska iz sudnice.

Iz Ministarstva finansija, na čijem čelu je Darko Radunović, tokom jula su obavijestili sud da je akt saglasnosti na produženje ugovora “izključen kao bezvrijedni materijal”, što je slučaj sa uništavanjem dokumentacije nakon protoka određenog vremena.

Dopisom Nurkovića napravljen je obrt u ovoj parnici, koju je Regal poveo protiv ACG.

Advokat Bojić je tražio od suda saslušanje Gorana Petrovića iz Ministarstva finansija koji je poslao dopis iz tog resora, uz još nekoliko svjedoka.

Regal Impex tužio je ACG krajem 2018. i traži obeštećenje od 3,5 miliona eura, jer ACG dovodi u pitanje stari ugovor o zakupu, prećutno produžen na dodatnih pet godina, uz navodno prethodnu pribavljenu saglasnost Ministarstva finansija i Ministarstva saobraćaja u martu 2011.

Jučerašnje ročište sudija Milica Popović je odgodila za 7. novembar da bi se advokat ACG Velibor Marković izjasnio na novi podnesak tužioca.

Ugovor o zakupu fri-šopova na dva aerodroma istekao je u drugoj polovini 2016, a tužilac u sporu i zakupac je računao da je automatski produžen. ACG je, međutim, nakon prošlogodišnjeg tendera izabrao novog zakupca irsku “Air Rianta International” i tvrde da ugovor sa Regalom nije na snazi. Ta firma tvrdi da im mjesečno fakturišu i naplaćuju zakupninu korišćenja oba fri-šopa.

Dopuna prijave SDT-u

Regal Impex je Specijalnom državnom tužilaštvu dopunio prijavu podnijetu u prvoj polovini ove godine, navodeći da potrebna saglasnost za produženje ugovora nije uništena. U prijavi se ukazuje na moguće dodatnu štetu države.

Tužilac je prvobitno podnio SDT-u prijavu protiv direktora ACG-a Danila Orlandića, predsjednika Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda Ilije Mašanovića, pomoćnika ministra za saobraćaj Zorana Kostića i “Air Rianta International”.

Za sada nema informacija da li je SDT postupao prema ovoj prijavi.

Bonus video: