NVO Stečajci: Ako pomognu, više ne bi mogli da ucjenjuju

Umjesto da se preduzeća obnove, revitalizuju i isplate potraživanja, dešava se da nakon stečaja imaju još veće probleme, kazao je Ćulafić
1 komentar(a)
Vukman Kruščić, Foto: NVO Stečajci
Vukman Kruščić, Foto: NVO Stečajci
Ažurirano: 27.10.2014. 21:03h

Razlog za negativno mišljenje Vlade o predlogu izmjene Zakona o PIO, kojim se predviđa da radnici firmi u stečaju mogu otići u penziju sa 30 odnosno 25 godina staža, nije ekonomske, već političke prirode", tvrdi za “Vijesti” predsjednik nevladine organizacije Stečajci u Crnoj Gori Borislav Ćulafić. On je naveo da Vlada “egzistencijalnom šok terapijom” manipuliše “crnogorskom sirotinjom, bivšim radnicima, sada stradalnicima koji su decenijama stvarali novu vrijednost od koje je živjela država i narod”. Ćulafić je naveo da za njih nema novca iako Vlada već dvije decenije oprašta milionske dugove stranim investitorima i daje novac kad god to je politički interes vlasti. „Usvajanjem predloga ovog zakona, vlast bi izgubila na hiljade sigurnih glasača koje više ne bi mogla da kontroliše, jer bi glavni mamac, obećanja, izgubila u značaju. Pristaje, da građane egzistencijalno mrcvari i kupovinom biološkog vremena, čeka biološki rasplet i rješenje istorijskih muka radnika”, dodao je Ćulafić. On je ocijenio da pojedinci, grupe radnika kao i sindikati koje kontroliše vlast učestvuju u takozvanom radničkom nezadovoljstvu, a u stvari, u običnoj farsi. Ćulafić je ocijenio da se radnici ne smiju upecati na obećanja i vladine mamce. „Iako egzistencijalno skrhani, demotivisani od osjećaja dvodecenijske bespomoćnosti, prepušteni stihiji propadanja i nestajanja, bez vidljivog predvodnika za kim bi krenuli i slijedili savjete da izvuku iz sebe posljednju snagu u pokušaju da nadjačaju crnogorsku aždahu zvanu vlast, treba da budu solidarni među sobom", naglasio je Ćulafić. Kao izlaz iz te situcije on smatra da im "kao zadnji pokušaj, preostaje da pozovu svoje porodice, rodbinu, prijatelje i masovno dođu pred vladu". „Prag vlade da im bude poslednja odbrana svojih života i svoje djece. Da međunarodnoj i domaćoj javnosti stave do znanja, da nazad nemaju kud", kazao je Ćulafić.

A na pitanje da li misli da kroz predstojeće donošenje novog zakona o stečaju treba povećati ili smanjiti ovlašćenja stečajnih upravnika, Culafić je odgovorio da treba “izvršiti reizbornost stečajnih upravnika i stečajnih sudija, kao i hitnu reviziju svih privatizacija i stečajeva bivših preduzeća". „Stečajne upravnike i stečajne sudije koji su učestovali u organizovanoj korupciji i kriminalu u posljednjih 20 godina, treba optužiti i sudski procesuirati, a nezakonito stečenu imoyinu plijeniti", istakao je Ćulafić. Ova nevladina organizacija pokrenula je inicijativu o izmjeni Zakon o stečaju, kako bi se profesionalizovala uloga stečajnog upravnika.Kontroliše li ko prihode upravnika Od stečajnih postupaka do sada su, prema njegovim riječima, korist uglavnom imali samo stečajni upravnici i njihovi saradnici. „Svi su imali i imaju stalno i osnovno zaposlenje ili svoj biznis, a funkciju stečajnog upravnika obavljali su i obavljaju kao dopunsko zanimanje i honorarno zgrtali i zgrću desetine i stotine hiljada eura. Ne postoji nijedan javnosti poznat slučaj u Crnoj Gori, da je stečajni upravnik od tužilaštva i policije gonjen zbog nezakonitog rada, a kamoli sudski procesuiran“, napominje Ćulafić.

Kao tragikomičan slučaj u Kolašinu, koji bi, kako tvrdi, trebalo bi da alarmira Specijalno tužilaštvo i novoizabranog državnog tužioca je slučaj stečajnog upravnika iz Berana, koji je stalno zaposlen kao funkcioner u drugoj Opštini, zatim je izvršni direktor u jednoj a stečajni upravnik je bio u drugoj firmi, a sada je dobio i četvrti angažman.

“Navedeni stečajni upravnik krši zakon ne prijavljujući enormne zarade Komisiji za sprečavanje konflikta interesa", kaže Ćulafić.

Bonus video: