Obesmišljena radna grupa za zakon o radu

Ministarstvo objavilo poziv za nacrt zakona koji još nije završila mješovita radna grupa. USS sada organizuje svoje konsultacije
58 pregleda 1 komentar(a)
Kemal Purišić, Foto: Boris Pejović
Kemal Purišić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.05.2017. 20:07h

Ministarstvo rada i socijalnog staranja juče je na svom sajtu objavilo poziv kojim, kako je navedeno, daje na javne konsultacije nacrt zakona o radu, ali nacrt nije postavljen na sajt.

Međutim, radna grupa Socijalnog savjeta, koju čine predstavnici Vlade, oba sindikata i Unije poslodavaca, nije završila izradu nacrta niti su njeni članovi, predstavnici sindikata, znali da će Ministarstvo organizovati javne konsultacije.

Prema pozivu “konsultacije” će trajati 20 dana, a zainteresovani predloge mogu slati na mejl Ministarstva.

Iz Unije slobodnih sindikata “Vijestima” su kazali da su iznenađeni ovim pozivom Ministarstva.

“Protestovali smo zbog ovog jednostranog poziva i pominjanja da postoji nacrt zakona, a kazali su da su oni time pozvali zainteresovane da daju predloge šta treba mijenjati u zakonu. Međutim, na tome zvanična radna grupa radi mjesecima”, saopštili su iz Unije slobodnih sindikata.

Zbog ovakvog poteza Ministarstva rada, u Uniji slobodnih sindikata su odlučili da i oni sada organizuju svoje konsultacije po sindikalnim granama i opštinama.

Zbog nastale situacije može biti obesmišljen rad mješovite radne grupe na pripremi nacrta zakona o radu koji definiše prava i obaveze zaposlenih i poslodavaca i time utiče na veoma veliki broj građana.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić je prije deset dana za “Vijesti” kazao da kod sva tri socijalna partnera u radnoj grupi postoji raspoloženje da se izradi kvalitetan tekst zakona o radu koji će biti usklađen sa evropskim zakonodavstvom i konvencijama Međunarodne organizacije rada i primjeren potrebama tržišta rada u Crnoj Gori.

Zakon, prema planu, treba da bude usvojen do kraja godine.

Udruženja poslodavaca i investitora već godinama traže fleksibilnije radno zakonodavstvo, odnosno mogućnosti da jednostavnije mogu zaposlenom dati otkaz, da se ukine disciplinski postupak i ograničenja o angažovanju radnika na određeno, da se ukine naknada za minuli rad... dok sindikati traže da se smanje mogućnosti angažovanja radnika na određeno i preuzimanje radnika preko agencija, da ostane minuli rad...

Bonus video: