Traže da im se sudi u Italiji: Odloženo suđenje Italijanima koji su bili angažovani u A2A

Italijanska kompanija A2A je u okviru poravnanja vratila 4,34 miliona eura za konsultantske usluge
1640 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada EPCG, Foto: Ivan Petrušić, Ivan Petrušić, Ivan Petrušić
Zgrada EPCG, Foto: Ivan Petrušić, Ivan Petrušić, Ivan Petrušić
Ažurirano: 05.09.2019. 12:20h

Bivši izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Enriko Malerba, bivši finansijski direktori Flavio Bjanko i Masimo Sala i nekadašnji generalni direktor A2A i pregovarača za Crnu Goru Renato Ravaneli, nijesu danas došli u Viši sud u Podgorici na zakazani glavni pretres, jer im poziv nije uručen na vrijeme.

Okrivljeni su preko Ministarstva pravde pozvani 25. jula na glavni pretres koji je danas trebalo da se održi. Iz Italije je stigao odgovor da je to kratak rok za uručenje poziva, te da sud treba da planira rok koji ne treba biti kraći od tri mjeseca.

Okrivljeni su preko svojih branilaca advokata zatražili su da im se sudi pred italijanskim pravosudnim organima. Predsjednica specijalnog vijeća sudija Ana Vuković je kazala da je suđenje odloženo na neodređeno vrijeme, odnosno dok vijeće ne donese odluku o ovom predlogu.

Oni se optužnicom specijalnog tužilaštva terete za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju.

Podsjetimo, Specijalno tužilaštvo odustalo je istrage pokrenute protiv menadžmenta Elektroprivrede bivšeg koordinatora glavnog finansijskog direktora Slobodana Tanasijevića, rukovodioca Direkcije za finansije Venke Janjušević i rukovodioca Direkcije za računovodstvo i poreze Vojke Ćalasan, čime su odbačene sumnje da su pričinili višemilionsku štetu firmi u kojoj su radili.

Tužilaštvo je takođe odustalo od krivičnog gonjenja protiv italijanske kompanije A2A, koja je odustala od potraživanja u iznosu 7,75 miliona eura od Elektroprivrede za sporne konsultantske usluge koje su bili fakturisane i 6. novembra 2017. vratila prethodno naplaćenih 4,34 miliona eura, što je otkriveno nakon objavljivanja revizorskog izvještaja EPCG za prošlu godinu.

U januara 2018. godine tužilaštvu je stigla dokumentacija iz Italije u sklopu izviđaja protiv osoba koje su se teretile za zloupotriebu položaja prilikom potpisivanja ugovora o konsultantskim uslugama i oštetile Elektroprivredu Crne Gore za višemilionski iznos u korist italijanskih kompanija A2A, A2A Reti eletrika i BAIN Milano.

Italijanska kompanija A2A je u okviru poravnanja vratila 4,34 miliona eura za konsultantske usluge. Utvrđeno je da su ugovori o konsultantskim uslugama koje je EPCG potpisala sa A2A, A2A Reti eletrika i BAIN Milano sklopljeni su bez sprovođenja postupka javnih nabavki i obaveznih odluka odbora direktora. Prema navodima optužnice, sporne ugovore potpisao je Malerba.

Prema nalazima istrage, Malerba i Sala nijesu pravovremeno obavijestili odbor direktora i akcionare EPCG o sklopljenom ugovoru. Kad je odbor direktora EPCG za to saznao, crnogorska strana je zatražila obustavu plaćanja.

Bonus video: