Opština Budva mora do 6. juna da odluči o zahtjevu Statisa

Samardžićeva će morati da se odluči da li će dati saglasnost ili Statisova firma neće dobiti zeleno svjetlo da započne gradnju osmoetažnog hotela u Miločerskom parku, na mjestu porušene stare „Kraljičine plaže“
2310 pregleda 1 komentar(a)
Hotel srušen krajem prošle godine: Rušenje Kraljičine plaže, Foto: Vuk Lajović
Hotel srušen krajem prošle godine: Rušenje Kraljičine plaže, Foto: Vuk Lajović

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) naložilo je glavnoj gradskoj arhitektici Opštine Budve Ani Samardžić da do 6. juna donese rješenje po zahtjevu kompanije „Adriatic properties“, grčkog biznismena Petrosa Statisa za davanje saglasnosti na idejno rješenje novog hotela sa pet zvjedzica „Kraljičina plaža“.

Samardžićeva će morati da se odluči da li će dati saglasnost ili Statisova firma neće dobiti zeleno svjetlo da započne gradnju osmoetažnog hotela u Miločerskom parku, na mjestu porušene stare „Kraljičine plaže“.

„Adriatic properties“ se žalio na ćutanje opštinske administracije, jer glavna gradska arhitektica u zakonskom roku nije donijela rješenje na njihov zahtjev. Samardžićeva je MORT krajem aprila obavijestila da nije dobila tumačenje važećih planskih dokumenata i upustva za primjenu planskih smjernica.

„Ministarstvo nalazi da je žalba „Adriatic propertiesa“ osnovana“, piše u obrazloženju MORT-a. Da će uskoro početi gradnja novog hotela „Kraljičina plaža“ najavio je nedavno i ministar turizma Pavle Radulovićgovoreći o investicijama u crnogorskom turizmu otvarajući Festival investicija.

„Ono što ohrabruje da kompanija „Adriatic properties“ nastavalja da ulaže u razvoj crnogorskog turizma, pa je tako renovirala hotel „Maestral“, a očekuje se skoro i početak realizacije investicija u hotel „Kraljičina plaža“, kazao je Radulović.

Opština Budva, nova gradska vlast, donijela je Deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka, kojom se jasno odredila da se ne protivi rekonstrukciji objekata u postojećim gabaritima, ali da neće dozvoliti gradnju stanova za tržište i nadogradnju vila. Opština od početka nema ništa protiv gradnje hotela, ali ne želi da se pored nove „Kraljičine plaže“ grade depadansi sa stanovima za tržište i to na parceli koja je u vlasništvu državne kompanije HTP „Miločer“.

Urbanističko-arhitektonskim rješenjem koje je Vlada usvojila, na lokaciji gdje se nalazi stari hotel „Kraljičina plaža” može da se gradi novi hotel čija će maksimalna bruto građevinska površina biti 22.058, a hotel ne smije u visini da ide više od 22 metra. Hotel će imati 294 ležaja.

Maksimalna spratnost je podrum, dvije suterenske etaže, prizemlje i četiri sprata. Hotel bi imao 60 soba, a na parceli pored predviđena je i gradnja depadansa sa 66 apartmana za tržište.

”Adriatic properties” je dugoročni zakupac grad hotela „Sveti Stefan” i „Vile Miločer” kao i hotela „Kraljičina plaža” prema ugovorima o zakupu zaključenim 2007. sa HG „Budvanska rivijera“, odnosno HTP Miločer.

Skupština Crne Gore je aneksom ugovora produžila zakup „Svetog Stefana”, „Vile Miločer” i „Kraljičine plaže“ sa 30 na 42 godine, dok je zemljište uz Kraljičinu plažu, gdje se planira gradnja depadansa sa apartmanina dato na 90 godina zakupa.

Od Miločera do Svetog Stefana niče novi kompleks

Kompanija „Adriatic properties“ moći će da gradi novi hotel „Kraljičinu plažu“, helidrom, proširi vile u Miločerskom parku, adaptira administrativnu zgradu i vešeraj naspram grada hotela „Sveti Stefan“ u apartmane, izgradi garažu, dječje igralište, teniske terene... Sve to piše u urbanističko-tehničkim uslovima (UTU) koje je MORT izdalo nedavno za 29 lokacija od Pržna do Svetog Stefana – prostor od 35 hektara koliko objedinjuje budući hotelski rizort „Miločer“.

„Dostavljaju se UTU za izradu tehničke dokumentacije za objekte hotelskog rizorta „Miločer“ na 29 lokacija u zahvatu Prostornog plana posebne namjene za obalno područje ‘Urbanističko arhitektonsko rješenje hotelskog rizorta Miločer’“, piše u dokumentu Vladinog resora.

Bonus video: