Otplatu kredita građani stopiraju značajno više nego privreda

Iz gotovo svih banaka dostavili podatke o dosad prijavljenim za moratorijum
2973 pregleda 1 komentar(a)
Banke i dalje očekuju zahtjeve: Ilustracija, Foto: Shutterstock
Banke i dalje očekuju zahtjeve: Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mogućnost stopiranja otplate kredita do tri mjeseca više su do sada koristili građani nego privreda, pokazuju podaci koje su “Vijesti” juče dobile od komercijalnih banaka.

Moratorijum na otplatu kredita, prema odluci Centralne banke (CBCG), primjenjuje se od 23. marta.

Iz banaka ističu da cifre kojima raspolažu nijesu konačne, jer očekuju još zahtjeva koje klijenti mogu podnositi u bilo kojem momentu dok je na snazi odluka vrhovne monetarne institucije. Moratorijum važi do 90 dana.

Prema posljednjim podacima CBCG, ukupni dug za kredite na kraju 2019. je bio 3,061 milijardu eura.

Iz NLB-a su odgovorili da je zaključno sa krajem marta stiglo 7.400 zahtjeva, od čega su 7.199 građana, a 201 prijava iz privrede.

Navode da im je to 50 odsto ukupnog kreditnog portfolija.

​Hipotekarna banka je saopštila da je od 23. marta do kraja tog mjeseca obradila 7.250 zahtjeva, od čega se 6.800 ili 93,8 odsto odnosi na građane, a 450 ili 6,2 odsto na pravna lica. Izvršni direktor za poslove sa fizičkim licima i napredne kanale prodaje Nikola Špadijer je kazao da su u zakonskom roku od pet dana sve zahtjeve obradili i klijentima poslali novi plan otplate.

U CKB-u kažu da je do sada tražilo odlaganje u otplati ukupno 7.198 klijenata, od čega je 6.715 zahtjeva građana, a 483 se odnosi na pravna lica i navode da su realizovali sve zahtjeve.

Broj obavještenja koja su korisnici kredita Erste banke poslali do srijede je prestigao 10.000. Kažu da se oko dva odsto prijava odnosi na pravna lica, a 98 odsto na građane.

U Adiko banci do juče su dobili 7.668 zahtjeva za moratorijum. Od tog broja 7.529 je zahtjeva građana, a ostalo je privreda.

“Za sada je procjena da je udio kredita za koji je tražen moratorijum oko 60 odsto u ukupnim plasmanima banke”, naveli su i dodali da će uskoro imati finalan broj jer se još dostavljaju zahtjevi.

U Lovćen banci su kazali da im je zaključno sa utorkom stiglo ukupno 2.950 zahtjeva za moratorijuma, od čega se 2.514 odnosi na građane, a 436 na pravna lica. Objašnjavaju da se to stanje svakodnevno mijenja, jer pristižu novi zahtjevi.

Iz Prve banke su odgovorili da je do juče podnijeto ukupno 3.858 zahtjeva za moratorijum kreditnih obaveza.

“Od tog broja, 3.481 zahtjev se odnosi na građane, a 377 zahtjeva podnijela su pravna lica”, kazali su iz te banke.

Iz Adriatik banke su odgovorili da je vrijednost kredita, koji su u moratorijumu, do sada prijavljenih oko sedam miliona.

“Procenat građana koji su do sad prihvatili moratorijum je 54,4 odsto u odnosu na ukupnu izloženost fizičkih lica kod nas, dok kod pravnih lica ona iznosi 70,6 odsto u odnosu na izloženost koju pravna lica imaju kod nas. Procenat u ukupnim kreditima koja su na nivou banke prihvatila moratorijum je 61,4 odsto”, rečeno je u Adriatik banci.

Zapad banka je od građana dobila osam zahtjeva, što predstavlja 10 odsto portfolija fizičkih lica, a od privrede su dobili 44 prijave, što je 37 odsto njihovog portfolija. Ukupna vrijednost kredita u toj banci, čija je otplata privremeno stopirana je 14,3 miliona eura.

Bonus video: