Otpremnine ove ili 2017. godine

“Investitor, odnosno, njegov predstavnik Isat Boljević ne smije više vući nespretne i štetne poteze o otpuštanju radnika mimo odredbi ugovora jer to povlači automatski raskid ugovora između Vlade i investitora”, istakao je Mićović
2 komentar(a)
Radnici Novi duvanski kombinat, Foto: Zoran Đurić
Radnici Novi duvanski kombinat, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.12.2016. 20:49h

Radnici Novog Duvanskog kombinata (NDK), koji strepe za svoju egzistenciju, obratili su se odboru direktora te kompanije od kojeg su zatražili objašnjenja u vezi sa nepoštovanjem odredbi kupoprodajnog ugovora koje se odnose na prava 66 radnika starog DKP-a u stečaju koji su početkom ove godine radno angažovani u NDK.

„Ugovori se moraju produžavati sa punom platom sve do momenta isplate otpremnina. Radnici očekuju povratnu informaciju da li će im se otpremnina isplatiti do 31. decembra 2016, ili će to biti prebačeno u sljedeću godinu“, izjavio je „Vijestima“ ovlašćeni predstavnik preostalih radnika NDK Zoran Mićović.

Kompanija BMJ Industries FZ - LLC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) koja već skoro godinu obećava dokapitalizaciju NDK i investiciju u osnovna i obrtna sredstva vrijednu 20 miliona eura, neće izgraditi novu fabriku duvana u Podgorici do februara 2017. godine, već navodno do marta, ali je pitanje kada će i u kojem obimu na novoj lokaciji početi proizvodnja cigareta.

Nakon nedavnih otkaza ugovora o radu, većina preuzetih radnika iz starog DKP-a prijavili su se za dobrovoljni odlazak iz preduzeća uz isplatu otpremnina.

“Investitor, odnosno, njegov predstavnik Isat Boljević ne smije više vući nespretne i štetne poteze o otpuštanju radnika mimo odredbi ugovora jer to povlači automatski raskid ugovora između Vlade i investitora”, istakao je Mićović.

On je dodao da nude “stručnu pomoć u prodaji lagerovanih skoro 200 tona jer bi sa tim sredstvima normalno mogli nastaviti proces proizvodnje i obezbijediti plate radnicima sve do momenta prelaska u novu fabriku”.

Do izgradnje nove fabrike investitor je trebalo, prema Ugovoru o upravljanju, u koji su “Vijesti” imale uvid da održava proizvodnju na staroj lokaciji, a minimum proizvodnje trebalo je da iznosi 80 tona mjesečno.

Minimalan broj radnika koji je trebalo da bude angažovan tokom prvih 12 mjeseci trebalo je da iznosi 80, ali ni tu obavezu investitor nije ispunio, već se samovoljno odlučio za smanjenje broja radnika.

Predstavnici radnika zatražili su od borda direktora Novog duvanskog kombinata da bez odlaganja učine ništavim i ubuduće ne donose odluke o prekidu radnog odnosa radnicima kojima je istekao ugovor o radu te da se program zapošljavanja sprovodi u skladu sa potpisanim ugovorima.

Oni traže, takođe, da ih pismeno obavijeste da li je Odbor direktora raspravljao o takozvanom “rezervisanom pitanju”, a koje se odnosi na kadrovske promjene u društvu koje se tiču radnika sa spiska, kao i da li se o tome izjasnila “A” direktorka (iz Ministarstva poljoprivrede -prim. aut.), i po čijem ovlašćenju.

Radnici traže da se jednom njihovom predstavniku omogući da prisustvuju sjednicama Odbora direktora Novog duvanskog kombinata, bez prava na učešće u odlučivanju, i to od prve naredne sjednice.

Bonus video: