Pao izvoz hrane za 30 odsto

"Nemamo nikakvih manjkova bilo čega u Crnoj Gori zbog čega bi došlo do rasta cijena, a postoje viškovi koji se izvoze. Moglo bi da napravi problem nagli preokreti kao što su loše vremenske prilike, ali nadam se da do toga neće doći", rekao je Ivanović
66 pregleda 0 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.08.2015. 18:51h

Izvoz hrane iz Crne Gore za šest mjeseci pao je za 30 odsto sa 33 na 23 miliona u odnosu na isti period prošle godine.

Ministar poljoprivrede Petar Ivanović juče je na radnom doručku sa novinarima kazao da je do ovog pada došlo zbog smanjenja izvoza svinjskog mesa sa 9,3 miliona na 82 hiljade.

Na pitanje da li je do pada izvoza došlo zbog sankcije Rusije, ministar je kazao da još nisu analizirali ali da je moguće da je i to razlog.

Iz Rusije su krajem prošle godine tvrdili da Crna Gora uvozi meso iz zemalja EU kojima su oni uveli sankcije, a da ga kasnije sa niskim nivom prerade izvozi na tržište Rusije direktno ili preko Bjelorusije koja pripada njihovoj carinskoj uniji.

Istovremeno uvoz ukupnog mesa smanjen je sa 38 na 30 miliona, ali Ivanović tvrdi da nije smanjena prerada uvoznog mesa u domaćim sušarama, kao i da ima prerade domaćeg svinjskog mesa.

Povećan je izvoz povrća sa milion na 1,9 miliona, kakaoa i njegovih proizvoda sa 1,9 na 2,4 miliona, pića sa 6,9 na 7,1 milion, duvanskih proizvoda sa 2,1 na 3,2 miliona...

Ministarstvo poljoprivrede podnijelo je krivičnu prijavu zbog nelegalne eksploatacije pijeska iz Morače. Ivanović je kazao da od ušća Zete u Maraču pa do ušća Morače u Skadarsko jezero imaju izdate svega dvije koncesije za vađenje pjeska i šljunka, a ti koncesionari su zvanično izvadili dvije tone pijeska.

On je kazao da se u ovoj oblasti mora uvesti red.

Ministar je pozvao novinare i da pomognu oko utvrđivanja zloupotreba u izvoz oblovine.

“Cijenim napore da se skrene pažnja na izvoz oblovine, mi to znamo ali ajde da uradimo nešto zajedno, ajmo iz ministarstva i medija svi na granicu da vidimo ko to tamo izvozi, ko su ti ljudi, kakva je procedura izvoza, zašto se to dešava, i da neku korist izvučemo iz svega toga. Da naučimo i predložimo kako dalje. Ja nemam nikakav problem da to radimo na takav način”, kazao je Ivanović, navodeći da je jedan koncesionar izgubio koncesiju zbog izvoza oblovine.

Država zabranom i ograničenjima izvoza oblovine pokušava da podstakne razvoj drvoprerade i izvoz proizvoda sa većim stepenom obrade.

Ministar je pozvao medije na zajedničku kampanju kojom bi podsticali bavljenje poljoprivredom naročito kod mladih.

On je naveo da je mnogim poljoprivrednicima potrebno znanje o tome kako da povećaju proizvodnju, smanje troškove, a povećaju kvalitet i da mediji u tome mogu pomoći.

“Ministarstvo je organizovalo edukativne posjete u inostranstvu za 350 poljoprivrednika. Njih 200 nije do tada imalo pasoše, a 100 je imalo pasoše ali nigdje nisu išli, a 50 njih je putovalo većinom u susjedne zemlje Srbiju i BiH”, naveo je Ivanović kao primjer da veliki broj poljoprivrednika nije upoznat sa savremenim načinom proizvodnje.

On je kazao da se situacija polako popravlja i da se povećava broj onih koji koriste nova znanja i tehnologije. Kao dobar primjer naveo je da se u mljekarstvu povećava proizvodnja mlijeka po grlu jer se koriste kvalitetnija rasna grla, bolja ishrana i nova znanja.

“Tokom 2014. godine kod 35 vlasnika koji predaju mlijeko, po prvi put je organizovana proizvodnja silaže i sjenaže, što se pozitivno odrazilo na proizvodnju mlijeka”, naveo je Ivanović.

Ministar je naveo da raste proizvodnja meda, mlijeka, povrća, žitarica, ljekovitog i aromatičnog bilja, maslina... ali i broj registrovanih poljoprivrednika i površine zasada. Ponosan je što se sve obaveze prema poljoprivrednicima isplaćuju redovno.

On je kazao i da od usvajanja Zakona o genetski modifikovanim organizmima prije četiri godine nije bio nijedan zahtjev za njihov uvoz.

Zbog suše tražiće novac za nove irigacione sisteme

Ministar je kazao da suša ne može biti razlog za poskupljenje hrane u Crnoj Gori jer svih proizvoda ima u dovoljnim količinama, a višak se i izvozi. Zbog problema sa sušom, kako je naveo, neophodna je izgradnja irigacionih sistema (za novodnjavanje), a pokušaće preko međunarodnih fondova da nađe novac. On je kazao da je u selima Zete i Malesije voda u bunarima pala sa 8-10 metra na 20 do 25 metara, zbog čega poljoprivrednici imaju velike troškove da sada prodube bunare.

“Za to je kriv pogrešan način upravljanja Skadarskim jezerom. Neophodno je da se napravi irigacioni sistem kojim bi se vodom iz jezera navodnjavale površine u Zeti i Malesiji”, naveo je Ivanović.

Ko pomaže rast uvoza

“Eto i vi utičete na povećanje uvoza”, kazao je ministar juče u šali novinarima koji su pili koka kolu.

“Pa i vi to radite sa tim 'knjaz Milošem'”, odgovorila je novinarka, pokazujući na bočicu vode na stolu pred ministrom.

“Dobar odgovor, prihvatam ga”, kazao je Ivanović.

Za švercera bio Zakon o maslinarstvu

Ivanović je najavio da će predložiti aneks na Zakon o maslinarstvu kojim će podići traženi kvalitet maslinovog ulja. On je kazao da je Skupština prošle godine aneksom izmijenila njegov raniji predlog kojim je snizila ove norme.

“To je urađeno za potrebe jednog proizvođača koji je uvozio maslinovo ulje, miješao ga sa svojim i onda prodavao kao djevičansko ili ekstradjevičansko ulje. On se time bavio, a sada je otišao u stečaj. Drugi maslinari su išli na edukaciju, ulagali u maslinjake i preradu, povećali kvalitet i opstali.

Bonus video: