Pejović vjeruje da će u narednom periodu biti pronađeno rješenje za KAP

"Kompanija je vrlo zadužena i predstavlja rizik za javne finansije", upozorili su iz EK
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2013. 19:05h

Glavni pregovorač Crne Gore sa Evropskom unijom, Aleksandar Andrija Pejović, vjeruje da će u narednom periodu biti pronađeno rješenje za Kombinat aluminijuma (KAP) koje će biti u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Evropska komisija (EK) je u Izvještaju o napretku Crne Gore konstatovala da je budućnost aluminijumske industrije i dalje neizvjesna.

"Subvencioniranje KAP-a bez predloženog plana rekonstrukcije kog bi odobrila EK, u suprotnosti je sa obavezama koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji", kazao je Drobnič

"Kompanija je u stečaju, a plan restrukturiranja, ako bude prihvaćen, uvijek će zahtijevati znatna ulaganja i subvencije", navedeno je u Izvještaju koji je danas predstavljen u Briselu.

EK je navela i da subvencije KAP-u ostaju pitanje za ozbiljnu zabrinutost.

"Kompanija je vrlo zadužena i predstavlja rizik za javne finansije", upozorili su iz EK i dodali da pravila EU i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, u vezi sa restrukturiranjem, moraju biti ispunjena.

Pejović je, na brifingu sa novinarima, kazao da su u EK konstatovali napredak u gotovo svim pregovaračkim poglavljima, osim u poglavlju 13 koje se odnosi na ribarstvo i na 33 koje se tiče finansijskih budžetskih odredbi.

Šef pregovaračke grupe za poglavlje osam, koje se odnosi na konkurenciju, Igor Noveljić, rekao je da je postojala određena zabrinutost da je KAP preopterećen dugovima i da može predstavljati problem za javne finansije, ali sada je kompanija u stečaju i taj argument više ne može da važi.

„Tokom prolaska KAP-a kroz stečaj firma će biti očišćena od dugova i kroz taj postupak će izaći kao preduzeća koji ni na koji način ne može opterećivati javne finansije“, tvrdi Noveljić.

On je dodao da se u Vladi nadaju da će pronaći strateškog investitora koji će investicijama pomoći da KAP bude održiv.

„U kontekstu državne pomoći ne vidim kako bi KAP mogao da utiče na pregovore kada je riječ o poglavlju osam koje se odnosi na konkurenciju“, rekao je Noveljić navodeći da ukoliko država ne pronađe investitora to će voditi kraju KAP-a.

Šef Delegacije EU u Podgorici, Mitja Drobnič, ranije danas je ocijenio da je najizazovnije poglavlje u pregovorima, osim 23 i 24, poglavlje osam - tržišna konkurencija, koje se direktno odnosi na KAP.

"I otvoreni uslov za otvaranje tog poglavlja je usvajanje plana rekonstruiranja KAP-a koji mora da usvoji EK", kazao je Drobnič.

Drobnič je skrenuo pažnju na problem veoma visoke nezaposlenosti (19%), kao i na visok nivo nekvalitetnih kredita (17%)

On je podsjetio da je posebna pažnja u Izvještaju EK posvećena KAP-u.

Na pitanje da li će poglavlje osam biti otvoreno, u slučaju da Vlada opet odluči da na neki način subvencionira KAP i nekog eventualno novog njegovog privatnog vlasnika, Drobnič je odgovorio da bi njegov konkretan odgovor prejudicirao odluku država članica.

"Subvencioniranje KAP-a bez predloženog plana rekonstrukcije kog bi odobrila EK, u suprotnosti je sa obavezama koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji", kazao je Drobnič.

On je dodao da, kakvo god Vlada nađe rješenje za KAP, mora ga predstaviti EK, sa svim finansijskim i ostalim podacima, i to će sigurno biti korak prije otvaranja poglavlja osam.

Govoreći o ekonomskim aspektima izvještaja, on je naveo da na području ekonomskog upravljanja i konkurentnosti nijedna od država zapadnog Balkana ne funkcioniše kako treba i nema djelujući sistem tržišne privrede.

“Upravljanje javnog finansijskog sistema treba da se ojača da bi se smanjio rizik od korupcije, a vladavina prava da se unaprijedi da bi osigurala veću sigurnost preduzećima i povećala pouzdanje investitora”, naveo je Drobnič.

Prema njegovim riječima, uslijedile su prve indikacije da država izlazi iz recesije, ali nezaposlenost je i dalje veoma visoka i to 19 odsto, a osim toga i dalje je visok nivo od oko 17 odsto nekvalitetnih kredita.

Drobnič smatra da je među najzahtjevnijim poglavljima i poljoprivreda, navodeći da je postavljen uslov kojim se pozivaju nadležni organi da predstave EK sveobuhvatnu nacionalnu Strategiju, uključujući akcioni plan.

"Pregovori za ovo poglavlje podrazumijevaće i osnivanje institucija, na primjer oragana za plaćanje poljoprivrednicima", objasnio je Drobnič.

Galerija

Bonus video: