Pljevljima mrvice iz državne kase

Za posljednje četiri godine od uloženih 201,3 miliona eura Opština Pljevlja, treća po veličini u državi, dobila 6,2 miliona eura ili svega oko tri odsto
1614 pregleda 3 komentar(a)
Za ovu godinu Direkcija planirala milion eura za ulaganja: Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Za ovu godinu Direkcija planirala milion eura za ulaganja: Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.05.2019. 22:03h

Podaci Direkcije za javne radove (DJR) pokazuju da je za posljednje četiri godine za realizovane kapitalne projekte koje finansira država, Opština Pljevlja dobija značajno manje novca od drugih crnogorskih opština sa manjim ili sličnim brojem stanovnika.

Prema podacima dostupnim na sajtu DRJ, realizovani kapitalni projekti na nivou države za posljednje četiri godine vrijedni su 201,3 miliona eura, od čega je za Opštinu Pljevlja opredijeljeno 6,2 miliona eura ili svega oko tri odsto. Opština Pljevlja je treća po veličini u Crnoj Gori.

U prošloj godini od 43,8 miliona eura, koliko je vrijednost realizovanih projekata iz budžeta DRJ na nivou države u Opštini Pljevlja uloženo je svega 552,795 eura ili nešto više od 1,2 odsto ukupnih ulaganja. Koliko je to malo novca pokazuju uporedni podaci sa Opštinom Kolašin u koju je iz kapitalnog budžeta države u prošloj godini uloženo 6,4 miliona eura, što je 12 i po puta više nego izdvajanja za Opštinu Pljevlja, odnosno, 200.000 više nego što je najsjevernija crnogorska opština dobila za posljednje četiri godine.

Kapitalna ulaganja u Podgoricu su bila 9,4 miliona eura, Bijelo Polje više od pet miliona, Rožaje 3,4 miliona, Žabljak više od tri miliona eura, Cetinje 2,6 miliona i Berane 2,5 miliona eura. Ulaganje u Danilovgrad, Gusinje i Mojkovac prošle godine bilo je gotovo dva puta veće nego ulaganje u Pljevlja.

Vlada je u Kolašin u posljednje četiri godine uložila više od 22 miliona eura, u Berane 11,45 miliona eura, a u Bijelo Polje za dvije godine 7,2 miliona eura.

U Pljevljima je najviše novca, 2,6 miliona eura, uloženo u 2015. godini kada je DPS sa koalicionim partnerima preuzeo vlast u tom gradu. Svake naredne je sve manje ulagano, tako da je toku 2016. godine uloženo 1,8 miliona, u 2017. godini 1,5 miliona eura.

U infrastrukturu Bukovice u posljednjih četiri godine uloženo je preko milion eura, a 950 hiljada eura vode se kao „ekološko ulaganje”. Za Dom kulture čije je renoviranje trajalo 10 godina, za četiri godine izdvojeno je 650 hiljada eura, a za 2,2 kilometra puteva 607.000 eura.

Prošle godine je izdvojeno 110.000 eura za subvenciju građanima za nabaku peleta i briketa, što prema ocjeni mnogih nije dovelo do poboljšanja kvaliteta vazduha u gradu. Za osnovnu osnovnu školu u naselju Guke izdvojeno je oko 100.000 i izgradnju lokalnih i gradskih saobraćanica oko 200.000 eura.

Čeka se dozvola za izgradnju toplane

Kapitalna ulaganja u pljevaljsku opštinu za ovu godinu planirana su u iznosu nešto višem od milion eura.

Neizvjesno je da li će planirani iznos novca biti uložen i ove godine, jer Opština još nije dobila građevinsku dozvolu za izgradnju toplane. Ministarstvo održivog razvoja i turizma krajem prošle godine odbilo je iz formalnih razloga zahtjev Opštine za dobijanje građevinske dozvole za toplanu, a o novom zahtjevu još nije odlučeno, iako ga je lokalna uprava podnijela prije pet mjeseci.

Oko 20.000 eura planirano je za ulaganje u izgradnju i opremanje Osnovne škole u naselju Guke, a 103.000 eura za izgradnju vrtića u tom naselju. Izgradnja vrtića dio je svakog budžeta DRJ u poslednje četiri godine, ali do danas taj projekat nije realizovan.

Za izgradnju kupališta odnosno bazena predviđeno je 50.000 eura, a najviše novca 850.000 eura planirano je da se uloži u projekat toplifikacije grada, koji je bio i u planu prošle godine.

Bonus video: