Po treću put odgođeno ročošte: O Jakiću 18. oktobra

Advokat OTP-a Filip Jovović kazao je da je jedan od razloga zbog kojeg su tražili izuzeće što su potraživanja Vektre Nord, koja je otkupila dugovanja radnika, svrstana kao prioritetna
87 pregleda 0 komentar(a)
Vektra Jakić, Foto: Goran Malidžan
Vektra Jakić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 08.10.2013. 18:28h

Ročište na kojem je trebalo da se povjerioci izjasne o inoviranom planu reorganizacije Vektre Jakić u stečaju juče je odloženo za 18. oktobar, nakon što su advokati OTP banke tražili izuzeće sudije i predsjednika Privrednog suda u Bijelom Polju Zorana Ašanina i Muzafera Hadžajlića. Ovo je treći put da se odlaže usvajanje plana reorganizacije kompanije binismena Dragana Brkovića.

Advokat OTP-a Filip Jovović kazao je da je jedan od razloga zbog kojeg su tražili izuzeće što su potraživanja Vektre Nord, koja je otkupila dugovanja radnika, svrstana kao prioritetna.

Pravni zastupnici smatraju da taj dug ne može biti svrstan u prioritetne jer se više ne radi o radničkim potraživanjima, a jedna od zamjerki na rad suda je što je dozvolio da potraživanja radnika otkupi Vektra Nord i što njima nije ostavljena mogućnost žalbe.

Prethodno su pravni zastupnici tražili da se plan reorganizacije Vektre Jakić usaglasi sa planom reorganizacije Vektre Montenegro u stečaju, koja je osnivač pljevaljske kompanije. Oni su tražili i da se postupak usvajanja plana reorganizacije Vektre Jakić prekine dok se ne riješi postupak koji se vodi u Vektri Montenegro, ali je sudija odbio njihov zahtjev.

Apelacioni sud nedavno je potvrdio rješenje Privrednog suda u Bijelom Polju kojom su osporena potraživanja OTP, a Jovović je najavio da će uložiti žalbu Vrhovnom sudu.

Jovović je nedavno kazao da će OTP banka tužbu podnijeti međunarodnim sudovima ukoliko se u skorije vrijeme ne riješi problem duga Vektre Jakić, a OTP banka “i dalje bude nezakonito šikanirana i diskriminisana”.

Jovović je istakao da će prije nego što se odluči za međunarodnu arbitražu iscrpiti sva pravna sredstva u Crnoj Gori.

On je rekao da zakon i međudržavni sporazumi štite strane investitore ukoliko se potvrdi da je njihov kapital ugrožen, u konkretnom slučaju međudržavni sporazum između Mađarske i Crne Gore.

Mađarski OTP bi tražio odštetu u iznosu od oko 77 miliona eura, koliko potražuje od Vektre Jakić na ime nevraćenog kredita.

Bonus video: