Počelo rušenje hotela "Durmitor"

Grčki biznismen Petros Statis kupio je ovaj hotel prošle godine za 650.000 eura, što je za oko deset puta manje od početne cijene prilikom prvog oglašavanja njegove prodaje
916 pregleda 2 komentar(a)
Hotel Durmitor rušenje, Foto: Obrad Pješivac
Hotel Durmitor rušenje, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 30.04.2018. 15:53h

Žabljačka firma „Zeković company“ danas je počela rušenje hotela „Durmitor“, koji je nakon serije bezuspješnih pokušaja prodaje sa kojom se počelo prije pet godina, postao vlasništvo Adriatik propertis.

"Sklopili smo ugovor za rušenje hotela. Rok je 30 do 45 dana. Da uklonimo hotel od krova do temelja. Kada su za taj posao angažovali moje preduzeće, pored toga dogovoreno je da kameni polukrug prizemnog dijela posebno odvijimo kako bi se prilikom izgradnje ponovo vratio u isti položaj čime će se sačuvati autentičnost. Sačuvaće se i spomen ploča koja se nalazi na fasadi hotela i ponovo postaviti kada se novi hotel izgradi", kaže direktor „Zeković company“ Lazar Zeković.

Zeković dodaje i da je određena lokacija na koju će se materijal odlagati.

"Dovoljno je ući u unutrašnjost hotela i uvjeriti se da je u očajnom stanju i da su nemoguće bilo kakve adaptacije i rekonstrukcije. Drvena građa je potpuno trula. Kretanje u unutrašnjosti predstavlja rizik i strogo vodimo računa o svakom pokretu. A posla je toliko da moram uspostaviti kontakte sa mještanima koji su raspoloženi da rade kako bi se ispoštovali rokovi. Da ovaj posao završimo prije početka turističke sezone tražiću pomoć u ljudstvu i mehanizaciji od drugih firmi sa Žabljaka", kaže Zeković.

Hotel „Durmitor“ izgrađen je pred početak drugog svjetskog rata. Tokom rata, jedno vrijeme, predstavljao je partizansku bolnicu. Zapaljen je od strane okupatora a nakon oslobođenja obnovljen. O tome svjedoči spomen ploča postavljenanakon rata na njegovom zidu. Njegov jedinstven izgled putem razglednica ili fotografija viđen je na svim meridijanima.

Grčki biznismen Petros Statis kupio je ovaj hotel prošle godine za 650.000 eura, što je za oko deset puta manje od početne cijene prilikom prvog oglašavanja njegove prodaje. Uz hotel pripale su mu i renta vile i oko deset hektara zemljišta.

Prezentacija projekta novog hotela „Durmitor“ obaviće se 4. maja na Žabljaku.

Galerija

Bonus video: